Altfel despre concertul zilei din Festivalul RADIRO 2016
-
23 Septembrie 2016 18:16
De ce să mergem la un concert de muzică clasică? Pentru că ne place muzica, pentru că ar fi bine să fim văzuți acolo, pentru că am auzit despre un interpret mare. Sau pentru că un concert poate deschide o poartă către noi lumi, unde ne-am dori să ajungem cândva.
Unul dintre lucrurile extraordinare la festivalul RADIRO, festivalul internațional al orchestrelor radio, care se deschide astăzi la București, organizat de Radio România, este tocmai această oportunitate de a descoperi orizonturi noi, lumi noi, iar campion în această privință este chiar concertul de deschidere, susținut de o orchestră din China - prima orchestră din China care concertează în România. Marele zid chinezesc, Orașul interzis - cred că sunt primele lucruri care ne vin în minte când vorbim de China culturală. În cel mai bogat oraș din China, Shenzhen, aflat în sudul Chinei lângă Hong Kong, a fost înființată în 1982 o orchestră simfonică, și acesta, un semn al ascensiunii economice și sociale a Chinei. O orchestră care diseară cântă la București - e o experiență de neratat să asculți Rapsodia română nr.1 de George Enescu interpretată de o orchestră chineză, dar și o suită rusă desprinsă dintr-o poveste arabă, așa cum este Șeherazada lui Rimski Korsakov, una dintre cele mai colorate și expresive lucrări din istoria muzicii. Un veritabil spectacol, completat de prezența unui dirijor premiat în Europa, Lin Daye, și a doi soliști: unul binecunoscut publicului român, cel care poartă Vioara lui Enescu în turnee naționale, Gabriel Croitoru; alta, o pianistă născută la Shenzhen, care va demonstra că muzica lui Rahmaninov din Concertul nr.2 pentru pian și orchestră este la fel emoționantă oriunde: la București, ca și la Shenzhen sau în oricare alt centru cultural al lumii.
23 septembrie 2016 - concertul Orchestrei Simfonice din Shenzhen începe la ora 19.00. Dacă nu aveți posibilitatea de a fi prezenți la București la Sala Radio, puteți asculta concertul în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.