ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Vlad Țurcanu: Mi-aș dori ca odată cu acest Guvern să nu mai existe o alternativă europeană, ci o singură cale – europeană (AUDIO)

  • 07 August 2021 13:08
0%
00:00:00
00:00:00

Vlad Țurcanu: „Mi-aș dori ca odată cu acest Guvern și cu celelalte care vor urma să nu mai existe o alternativă europeană, ci o singură cale – europeană, pentru că deseori s-a pus pe cântar alternativa europeană și cea asiatică, fără niciun orizont. Ceea ce nu este corect pentru aspirațiile noastre de modernizare”.

Comentatorul politic Vlad Țurcanu observă, în cadrul emisiunii ALTERNATIVA EUROPEANĂ de la Radio Chișinău, că programul de guvernare al noului Cabinet de miniștri trasează o linie de început pentru noi procese, de schimbare a sistemului imoral și corupt. Totodată, expertul atrage atenția că noii miniștri trebuie să învețe și să se adapteze rapid la noile provocări:

De această dată cetățenii au ales în proporție atât de mare calea europeană și în felul acesta am putut să ne întoarcem la punctul din care am pornit în urmă cu 30 de ani și să constatăm cu tristețe că am pierdut trei decenii. Ceea ce încercăm acum să facem, ce se întâmplă în Parlament, e de fapt o reeditare a momentului 1991, când am avut mari speranțe de genul acesta, dar a trebuit să umblăm prin pustiu, dacă vreți o paralelă biblică, 30 de ani, pentru ca să ne întoarcem la aceea de la ce am pornit.

Din programul de guvernare se poate înțelege că se trage o linie și se încep noi procese – ceea ce sună bine, dar va fi complicat, pentru că în sistem oamenii sunt aceiași, mentalitățile sunt aceleași și totul va depinde de cum vor evolua lucrurile. Cred că și autorii acestui program de guvernare înțeleg că vor fi recroite anumite priorități, inclusiv în funcție de ce fonduri vor primi din străinătate. Va fi interesant să vedem și cum se vor manifesta și public unii miniștri, pentru că este important ca în aceste luni care urmează să se și comunice corect de la nivel guvernamental, pentru ca oamenii să înțeleagă ce urmează. Dacă oamenii nu înțeleg ce se întâmplă, atunci ei se revoltă. E important că se va instaura o altă atmosferă în sistem. Pentru că buna dispoziție, constructivismul, corectitudinea, transparența, în timp dau rezultate.

Va fi important ca miniștrii aceștia să învețe repede, să înțeleagă cum funcționează ministerul pe care-l preiau, pentru că dincolo de aspectul imoral și ilegal în care s-au scăldat oamenii din sistem în frunte cu acei de sus, nu putem să spunem că nu se pricep, se pricep la lucruri rele mulți dintre ei. De aceea sunt foarte greu de dislocat din funcțiile pe care le dețin, mă refer la cei din eșalonul doi. Este firesc ca și secretarii de stat, chiar și șefii de agenții să fie concediați și aduși alții, e normal ca o guvernare să vină cu alți oameni. Pe măsură ce lucrurile se vor limpezi, e important să vină în funcții persoane tehnice, care se pricep care sunt competente și experiența lor poate fi folosită”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău