ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Oleg Serebrian: În condițiile actuale avem de manevrat cu multă precauție printre diferite interese mari, în curenți care ne sunt vitregi și care vin din diferite direcții, cu precădere din est
-
17 Ianuarie 2022 11:29
Diplomația Republicii Moldova a evoluat mult în cei 30 de ani de la declararea independenței, iar activitatea diplomaților este plină de provocări, spune diplomatul Oleg Serebrian, director al Institutului Diplomatic din cadrul Ministerului de Externe. În cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău, Oleg Serebrian a povestit că diplomații acționează în dependență de ceea ce se întâmplă pe scena internațională, atenționând că în ultimul timp scena regională a devenit destul de turbulentă, cu mișcări chiar amenințătoare în apropierea hotarelor noastre.
În contextul Zilei Diplomației, marcată pe 17 ianuarie în Republica Moldova, diplomatul a spus că printre provocările diplomației se numără resursele puține, precum și provocările regionale de securitate.
„Ești forțat uneori să lupți cu mâinile goale contra tancurilor sau artileriei grele în diplomația regională și internațională”
„Suntem plini de provocări. Una dintre provocări sunt capacitățile destul de reduse umane, materiale. Cele umane decurg din cele materiale, pentru că bugetele sunt limitate peste tot, nu doar în serviciul diplomatic, sunt întotdeauna alte priorități. Noi avem incomparabil mai puține resurse decât țări mici, cum ar fi Armenia sau nu mai vorbesc de Azerbaidjan, care are la dispoziție resurse mult mai mari pentru promovarea imaginii, pentru diverse activități. Noi trebuie să ne descurcăm, să găsim soluții, utilizând consuli onorifici, utilizând relații personale, persuasiunea personală. Aceasta este o provocare, pentru că oarecum ești forțat uneori să lupți cu mâinile goale contra tancurilor sau artileriei grele în diplomația regională și internațională. Un mare handicap al nostru este lipsa unui Institut Cultural și am evocat acest lucru de mai multe ori, fiind și ambasador la UNESCO. Faptul că nu există un institut cultural, că nu avem o instituție pentru promovarea culturii noastre în afară, este un mare handicap și îl resimțim. Majoritatea statelor dispun de un astfel de instrument. Venisem cândva și cu o sugestie, împreună cu colegul meu român Nicolae Manolescu, care era președintele Uniunii Scriitorilor din România și ambasadorul României la UNESCO, ca eventual să avem un institut comun. Din păcate la acel moment, proiectul a fost oarecum uitat, sperăm să vină o zi când vom reveni la acest lucru”, a spus Oleg Serebrian.
„Noi acționăm în dependență de ceea ce se întâmplă pe scena internațională și în ultimul timp scena regională a devenit destul de turbulentă, cu mișcări chiar amenințătoare în apropierea hotarelor noastre”
Directorul Institutului Diplomatic a povestit că diplomații acționează în funcție de ceea ce se întâmplă pe scena internațională.
„Noi acționăm în dependență de ceea ce se întâmplă pe scena internațională și în ultimul timp scena regională a devenit destul de turbulentă, cu mișcări chiar amenințătoare în apropierea hotarelor noastre. Ne confruntăm cu multe probleme: dosarul energetic, bunăoară, probleme care distrag atenția de la teme cum ar fi cultura, chiar și diplomația economică e cumva umbrită de aceste încrâncenări care se produc pe scena politicii internaționale”.
„Pe parcursul acestei istorii de 30 de ani, multe lucruri pe care unii le-ar considera minore au fost evitate și în condițiile actuale avem de manevrat cu multă precauție, cu multă abilitate printre diferite interese, interese mari în curenți care ne sunt vitregi și care vin din diferite direcții, cu precădere din est, dar sunt și din sud”
Potrivit ambasadorului Oleg Serebrian, diplomații de la Chișinău au reușit să evite și să atenueze mai multe situații conflictuale.
„Soluționarea conflictelor e o dimensiune, evitarea conflictelor este o altă dimensiune. Și, evident, reușim să facem ceea ce putem pentru a evita tensionări de situație, pentru că asta e partea cea mai complicată, puțin vizibilă a diplomației. Pentru că un conflict deschis – toată lumea îl vede și spune: „acesta este un insucces, nu reușiți să-l soluționați”, dar nimeni nu vede câte lucruri s-au aplanat sau s-au evitat, câte ciocniri cu ghețari subacvatici am evitat. Pe parcursul acestei istorii de 30 de ani, multe lucruri pe care unii le-ar considera minore au fost evitate și în condițiile actuale avem de manevrat cu multă precauție, cu multă abilitate printre diferite interese, interese mari în curenți care ne sunt vitregi și care vin din diferite direcții, cu precădere din est, dar sunt și din sud. Diplomația este un serviciu discret, nu e un serviciu secret, dar e un serviciu discret. 95 la sută din activitatea serviciului diplomatic a unui stat scapă atenției sau acele frânturi care par insipide din comunicatele de presă aparent nu spun nimic. Dar dincolo de aceste propoziții sunt săptămâni de lucru a unor echipe, sunt ore sau zile de negocieri sau foarte încordate”, a precizat Oleg Serebrian.