Alternativa Europeană | Fost jurnalist român din Irlanda de Nord, despre Brexit: Oamenii se tem cel mai mult că ar putea să li se pună granița la mijlocul casei și se gândesc că vor crește violențele
-
04 Octombrie 2019 15:23
Alternativa Europeană - 27 septembrie.
Mărul discordiei în dosarul Brexit pare să fie plasa de siguranță, așa-zisul „backstop”. Aceasta prevede rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală a Uniunii Europene, până ce se va găsi o altă soluție și nu va fi nevoie de controale la frontieră, și totodată ca în Irlanda de Nord să se mențină parte din reglementările privind piața Uniunii Europene.
Mălina Vîrtejanu, anterior jurnalist în România, stabilită acum în Irlanda de Nord, povestește care este acum starea de lucruri în Irlanda de Nord și care sunt preocupările de bază ale oamenilor și ale imigranților români. Mălina Vîrtejanu muncește în Irlanda de Nord în calitate de consultant pe imigrare.
Brexitul rămâne cel mai disputat subiect în Europa, se vorbește mult la nivel politic și diplomatic. Ce spun și ce cred nord-irlandezii despre această ieșire din Uniunea Europeană?
Nord-irlandezii sunt puțin confuzi, mai ales că ei nu și-au exprimat votul pentru ca Anglia să părăsească Uniunea Europeană, așadar sunt profund nemulțumiți de ceea ce aduce ca impact în țară toată această schemă care se desfășoară în prezent.
Principala dispută a Brexitului ține de perspectiva unei granițe dure între Republica Irlanda și Irlanda de Nord… Cum reacționează oamenii la asemenea riscuri? Pentru că, de exemplu, câmpurile fermierilor se întind de ambele părți ale graniței și, în fiecare zi, oamenii le traversează…
Din păcate, este o presiune foarte mare la care sunt supuși locuitorii și mai ales cetățenii europeni, care locuiesc sau tranzitează granița. Mulți dintre ei, fie locuiesc în sud și călătoresc în nord pentru a lucra, fie invers. Sunt chiar locuințe, imobile care împărțite pe graniță și sunt foarte confuzi în acest moment de impactul pe care-l va avea Brexitul și se gândesc dacă va fi implementată o graniță dură între Irlanda și Irlanda de Nord.
Asta ar însemna că ar putea să se pună graniță la mijlocul unei case?
Exact de asta se tem cel mai mult oamenii și se gândesc că vor crește violențele. Din acest motiv, au fost deja detașate forțe suplimentare din Scoția și Anglia, să fie la dispoziție, să intervină în cazul în care vor apărea violențe. Mai mult de o mie de polițiști sunt deja pregătiți să intervină în cazul în care va exista o astfel de graniță.
În presă, am văzut și incidente. De exemplu, în luna ianuarie a fost o explozie în fața unui tribunal din Londonderry”. Cât de în siguranță se simt nord-irlandezii?
Depinde foarte mult și de zona în care locuiesc, de ceea ce fac, de cine sunt înconjurați. Într-adevăr, mocnesc anumite incidente. Există, de fapt, această problemă a comunităților, care stau exclusiv în jurul familiei și nu încearcă să se integreze și atunci există o tensiune în aer, între localnici și imigranți: fie nu încearcă să se împrietenească cu cei din jurul lor, fie nu sunt agreați. Există în continuare această problemă a rasismului și în Irlanda de Nord pentru că există lupta între catolici și protestanți. Și, peste asta, în ultimii zece ani, ei au primit un aflux foarte mare de imigranți și nu știu cum să se raporteze la ei. Există foarte multe programe pentru imigranți pentru ca noi să le putem accesa, însă oamenii sunt încă temători să le acceseze, uneori din cauza barierei lingvistice.
Interviul cu Mălina Vîrtejanu poate fi ascultat în întregime în partea a doua a emisiunea „Alternativa Europeană”. În aceeași ediție, în prima parte a emisiunii dezbatem cele mai importante subiecte ale săptămânii europene cu expertul asociat al Institutului de Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea.