ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Granturi europene de 3 milioane de euro pentru organizațiile locale destinate proiectelor de bună guvernare: „Potențialul din regiuni este enorm”

  • 03 Mai 2021 11:55
0%
00:00:00
00:00:00

Mai multe organizații ale societății civile din afara Chișinăului au beneficiat de 100 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro. Banii au fost oferiți pentru a dezvolta inițiative de bună guvernare în regiunile Republicii Moldova. Astfel încât cetățenii au învățat să scrie proiecte, să se monitorizeze ședințele și deciziile primăriilor, dar și să găsească soluții pentru problemele din comunitate.

Inițiativele au fost posibile prin proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Team leaderul proiectului Ana Severin spune că acest program fost destinat din start organizațiilor din regiuni, care deși sunt încă entități firave, au un mare potențial de dezvoltare.

Acest proiect a țintit să ajungă în regiuni, unde se află organizații foarte mici, dar care au un potențial foarte mare și care reprezintă esența spiritului civic de acolo. A fost conceput un program extins de granturi la firul ierbii. Aceste organizații sunt entități foarte firave care au nevoie de suport pentru a accesa granturi. Am susținut acele proiecte care se refereau la buna guvernare. Au fost finanțate proiecte care mobilizau comunități locale pentru rezolva probleme locale prin implicare și adresare la autorități locale, în mare parte la primării. Au fost încurajate proiecte prin care se monitorizau ședințele APL, s-a investit în echipament pentru a face transmisiuni live”, spune liderul de proiect.

Deși termenul de bună guvernare este abstract și nu pot fi văzute rezultate tangibile ale programului, autorii proiectul spun că scopul lor este de lungă durată – să schimbe mentalitatea cetățenilor.

Termenul de bună guvernare e destul de abstract, însă în esență e vorba despre un exercițiu de comunicare eficientă între noi, ca cetățeni, și cei care iau decizii în numele nostru. Noi vorbim despre un proces în care instituțiile publice își îndeplinesc eficient atribuțiile și iau în calcul opiniile și interesele tuturor păturilor sociale. Spre deosebire de proiectele de infrastructură, care au rezultate evidente și tangibile pe care poți să le vezi aici și acum, de exemplu s-a construit un drum, proiectul nostru, având ambiția să țintească un termen atât de abstract precum e buna guvernare, produce niște rezultate mai puțin vizibile, dar care țintesc mentalitatea, o anumită conduită. Scopul nostru a fost să ajungem acolo unde există spirit civic și să-l punem în funcțiune”.

Proiectul i-a ajutat pe oameni să se implice în viața comunităților din care fac parte și să rezolve unele probleme. De exemplu, la Basarabeasca elevii au reușit să pună pe picioare un proiect, susținut apoi de autoritățile locale.

Vorbind despre istorii particulare, aș menționa o inițiativă din sudul Republica Moldova, din Basarabeasca, unde o organizație a mobilizat eficient tinerii. Această organizație i-a învățat pe tineri să scrie proiecte, să genereze inițiative și să le confrunte cu autoritățile locale. Au fost rezultate concrete pentru că primăria a susținut unele proiecte ale elevilor, de exemplu au fost instalate semne rutiere pentru a localiza liceul din oraș”, mai spune team leaderul proiectului, Ana Severin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău