Altercații la Comrat între forțele de ordine și foști candidați la funcția de bașcan

  • 16 Mai 2023 19:10
Altercații la Comrat între forțele de ordine și foști candidați la funcția de bașcan

Centrul Național Anticorupție împreună cu Inspectoratul Național de Investigație și Procuratura Anticorupție, efectuează percheziții la Consiliul Electoral și Judecătoria de la Comrat. Potrivit unui comunicat al CNA, procurorii au ridicat listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat.

Temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora, subliniază un comunicat al CNA.

Potrivit sursei citate, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate.

Potrivit nokta.md, în fața Consiliului Electoral și a sediului Judecătoriei s-au adunat mai mulți oameni și foști candidați la alegerile din regiune. Au avut loc și altercații între aceștia și reprezentanții forțelor de ordine. Reprezentanta Partidului Șor, Evghenia Guțul, care a fost desemnată câștigătoarea alegerilor de duminică, a condamnat acțiunile procurorilor anticorupție și a chemat oamenii să iasă în stradă.

Adunarea Populară de la Comrat a anunțat că se convoacă începând cu ora 20.00, într-o ședință de urgență. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de supraveghere al companiei publice Teleradio Găgăuzia (GRT), Mihail Vlah, scrie nokta.md.

În cadrul ședinței, deputații vor lua o decizie specială, a mai menționat Vlah. Comisia Electorală Centrală a anunțat astăzi, că pe 13 mai a.c., a inițiat opt procese contravenționale pentru finanțarea ilegală a concurenților electorali la alegerile bașcanului regiunii autonome găgăuze.

Potrivit unui comunicat al CEC, toți cei opt candidați au primit donații în numerar de la persoane fizice, depășind plafonul maxim stabilit de lege care este 11 700 de lei. CEC precizează că, în urma verificării rapoartelor de totalizare a finanțării campaniei electorale în Găgăuzia, s-a constatat că cea mai mare depășire a plafonului a înregistrat-o candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, cu peste 458 000 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău