Alte trei nave cu cereale ucrainene au pornit din porturile de la Marea Neagră

  • 05 August 2022 12:34
Alte trei nave cu cereale ucrainene au pornit din porturile de la Marea Neagră

Trei nave cu cereale ucrainene au plecat vineri din porturile de la Marea Neagră, iar încă una se îndreaptă spre Ucraina pentru încărcare, a anunțat vineri ministerul apărării din Turcia, conform AFP, citat de Agerpres.

Transporturile maritime din Ucraina se efectuează sub supravegherea Centrului de Coordonare Comună înființat la Istanbul în urma înțelegerii internaționale din 22 iulie. Rusia și Ucraina au semnat acorduri separate validate de Turcia și ONU pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene, blocate din 24 februarie, și de produse agricole rusești pentru care nu se aplică sancțiunile occidentale.

Cargoul Navistar, sub pavilion panamez, a pornit de la Odesa către Ringaskiddy, în Irlanda, având la bord 33.000 de tone de porumb. Rojen, sub pavilion maltez, transportă 13.000 de tone de porumb de la Cernomorsk către Teesport, în Anglia. Nava turcească Polarnet, care aștepta la Cernomorsk, se îndreaptă către Karasu, port de pe coasta turcă a Mării Negre. Cargoul Fulmar, cu pavilion din Barbados, urmează să ajungă la Cernomorsk, unde va fi încărcat cu cereale, arată informațiile difuzate de CCC și de ministerul apărării de la Ankara.

CCC, din care fac parte reprezentanți ai tuturor celor patru părți semnatare ale înțelegerii, urmărește aplicarea strictă a acesteia și se asigură - așa cum a cerut Rusia - că navele nu au la bord alte mărfuri decât cerealele permise. Centrul a anunțat că dorește să încerce o operațiune cu mai multe nave, pe un culoar securizat de traversare a Mării Negre, pentru a evita eventuale mine amplasate de Ucraina pentru protecția coastei.

Luni, de la Odesa a plecat către Tripoli, în Libia, nava Razoni, cu primul transport de cereale ucrainene după ridicarea blocadei ruse. Aceasta a fost inspectată miercuri de CCC la intrarea în Strâmtoarea Bosfor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău