Alte trei nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene, în pofida avertismentelor Rusiei

  • 01 Noiembrie 2022 16:08
Alte trei nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene, în pofida avertismentelor Rusiei

Trei noi nave cargou încărcate cu cereale au părăsit marți dimineață porturi ucrainene și se îndreaptă spre coridorul umanitar din Marea Neagră, a anunțat Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, transmite AFP

''Deplasările celor trei nave au fost aprobate de delegațiile ucraineană, turcă și a ONU. Delegația Rusiei a fost informată'', a anunțat JCC, care supervizează exportul cerealelor ucrainene în virtutea acordului încheiat în luna iulie, scrie Agerpres.

Rusia și-a suspendat sâmbătă participarea la acest acord, invocând atacul ucrainean cu drone asupra unor nave militare rusești în portul Sevastopol din Crimeea anexată, atac în care, potrivit Moscovei, dronele aeriene și maritime pilotate de la distanță s-au deplasat prin culoarul securizat destinat navelor ce transportă cereale ucrainene.

Moscova a avertizat luni asupra ''pericolului'' continuării navigației fără acordul său și a cerut Ucrainei să garanteze securitatea respectivului culoar maritim.

Cu toate acestea, JCC a anunțat că, deși inspectorii ruși s-au retras, luni au fost inspectate 46 de nave și acestea se vor putea deplasa în cele două sensuri ale coridorului din Marea Neagră.

În acest timp continuă eforturile internaționale, în special ale Turciei și ONU, pentru a convinge Rusia să-și reia participarea în acordul menit să asigure transportul în siguranță al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

După lansarea invaziei asupra Ucrainei în luna februarie, Rusia a instituit o blocadă asupra porturilor ucrainene, privând astfel Kievul de veniturile din exporturile de cereale și îngreunând accesul la aceste produse pentru țări din Africa și Orientul Mijlociu.

În urma medierii Turciei și a ONU, Moscova și Kievul au convenit în luna iulie un acord prin care a fost ridicată această blocadă, după ce Rusia a primit asigurări că prin inspecțiile efectuate de JCC la Istanbul navele destinate transportului cerealelor nu vor servi ca mijloc de transport al armelor occidentale către Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău