Alte șase instituții medicale ar urma să aibă directori noi. Ministerul Sănătății a anunțat un nou concurs pentru manageri (Sănătateinfo)

  • 02 Iunie 2020 19:42
Alte șase instituții medicale ar urma să aibă directori noi. Ministerul Sănătății a anunțat un nou concurs pentru manageri (Sănătateinfo)

După ce săptămâna trecută s-a încheiat concursul pentru funcția de director la 3 spitale raionale, ieri, Ministerul Sănătății a anunțat concurs pentru alte 3 spitale raionale, 2 municipale și unul republican.

 Este vorba despre Spitalul Raional Criuleni, Strășeni și Vulcănești, Spitalul Clinic Municipal Nr.1, Centrul Stomatologic Municipal din Bălți și Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, scrie portalul sănătateinfo.md.

De asemenea, a fost prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru concursul privind ocuparea funcției de director al Spitalul Raional Ocnița, Cantemir și Cimișlia. Dosarele pot fi depuse până pe 22 iunie. Ministerul Sănătății nu a explicat pe pagina sa web care este motivul prelungirii termenului de depunere a actelor.

Directorul interimar al Spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța a declarat pentru Sănătate INFO că încă mai are timp să se gândească dacă va candida sau nu.

„Abia s-a anunțat concursul, urmează ca Ministerul Sănătății să publice condițiile pentru concurs, sunt 20 de zile până când candidații depun dosarul și atunci am să decid dacă am să-l depun sau nu”, a precizat Andrei Uncuța.

Amintim că Andrei Uncuța ocupă funcția de interimat al Spitalului Clinic Republican din 24 martie, când fostul director, Anatol Ciubotaru a fost demis de către Comisia pentru Situații Excepționale. Atunci, 4 lucrători medicali din cadrul instituției, suspectați că ar avea Covid-19, au fost testați la un laborator privat. Argumentul oficial al autorităților din sănătate a fost nerespectarea procedurilor de către fostul director. Singurul laborator acreditat pe atunci pentru efectuarea testelor la COVID19 era al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.  Autoritățile susțineau că fostul director nu ar fi dispus testarea repetată a medicilor la laboratorul ANSP-ului și nici nu a luat măsuri de izolare și tratament a medicilor, ceea ce a dus la demiterea lui.

Tot pe 24 martie, premierul Ion Chicu anunța pe pagina sa de Facebook că directorul interimar al SCR a fost numit Andrei Uncuța, care până atunci deținea funcția de director al Spitalului Ministerului Afacerilor Interne.

Spitalul Clinic Municipal Nr.1 are director interimar din toamna anului 2018, atunci când fostul director Iurie Dondiuc și-a dat demisia, după un scandal în care se presupune că ar fi fost implicat. Fostul primar interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, l-a numit director interimar pe consilierul său pe probleme sociale și de sănătate, Iurie Crasiuc.

Mi-a zis cineva că este anunț, dar nu m-am uitat, am alte lucruri de făcut. Trebuie să mă uit care sunt condițiile, dacă s-a schimbat regulamentul și apoi voi decide. Acum nu știu ce să zic”, a declarat directorul interimar al instituției Iurie Crasiuc.

Funcția de director al Spitalului Clinic Municipal Nr.1 a mai fost scoasă la concurs în iulie 2019, dar la scurt timp, regulamentul privind numirea în funcție a directorilor de instituții medicale a fost suspus dezbaterilor publice. Fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco își dorea ca viitorii directori să dețină funcția nu mai mult de 5 ani și să nu cumuleze cu funcția de medic. După venirea în funcție a actualei ministre, Viorica Dumbrăveanu, regulamentul a fost din nou schimbat, revenindu-se la unele prevederi anterioare. Astfel, un concurs pentru funcția de director al acestei instituții nu s-a mai organizat.

Directorii celorlalte instituții medicale nu au răspuns la telefon.

Anul trecut, Regulamentul privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice și a Contractului- tip de management al instituției a fost modificat de două ori. O dată de către fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco și a doua oară de către actuala ministră, Viorica Dumbrăveanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău