Alina Ostapov: Comercializarea ilegală a obiectelor de patrimoniu continuă să fie o provocare

  • 25 Septembrie 2023 15:46
Alina Ostapov: Comercializarea ilegală a obiectelor de patrimoniu continuă să fie o provocare

Republica Moldova marchează Zilele Europene ale Patrimoniului. Ediția din anul acesta se desfășoară cu genericul „Europa, un patrimoniu comun” și are ca scop sensibilizarea opiniei publice față de vulnerabilitatea patrimoniului cultural în contextul globalizării și modernizării. Comercializarea ilegală a obiectelor de patrimoniu, clădiri protejate de lege aflate în stare avansată de degradare, rămân în continuare a fi câteva dintre provocările de care se ciocnește patrimoniul cultural al Rep. Moldova, explică experta în patrimoniu de la Ministerul Culturii, Alina Ostapov, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

În aceste zile Rep. Moldova marchează Zilele Europene ale Patrimoniului. Care sunt perspectivele, dar și provocările cu care se confruntă în prezent patrimoniul cultural național?

„Promovarea culturii și a tradițiilor, mănăstirilor, bisericilor vechi, caselor tradiționale, dezvoltarea turismului cultural, poate aduce beneficii, atât economice, cât și sociale țării. Investițiile în conservarea și restaurarea monumentelor și obiectelor de patrimoniu sunt esențiale pentru generațiile viitoare. Provocări sunt multe, obiectele de patrimoniu sunt într-o stare avansată de degradare din cauza lipsei de finanțare și a neglijării, și nu în ultimul rând – lipsa resurselor financiare este despre bugetul insuficient alocat conservării și restaurării patrimoniului pentru menținerea și protejarea acestuia. Comercializarea ilegală a obiectelor de patrimoniu, sunt comunități care nu sunt conștiente de valoarea patrimoniului cultural imaterial și de importanța conservării acestuia”.

Cum poate fi promovat patrimoniul național în rândul tinerilor, care sunt preocupați tot mai mult de noile tehnologii?

„De a crea unele aplicații mobile, pagini web interactive, tururi virtuale, cum se practică în alte instituții din UE, proiecte de voluntariat care ar fi interesante pentru tineri”.

Deseori, autoritățile responsabile pentru atestarea și protecția patrimoniului declară că au insuficienți angajați, iar contribuția cetățenilor este importantă. Cum ar putea contribui comunitatea la prezervarea patrimoniului cultural material și imaterial?

Comunitățile pot ajuta la identificarea și documentarea obiectelor, tradițiilor, practicilor. Aceeași colectare a poveștilor din patrimoniul imaterial local, tot este un ajutor din partea comunităților, poate contribui la conservare. În România sunt proiecte de voluntariat, spre exemplu, din câte cunosc, care participă la salvgardarea patrimoniului construit.

Cât de importantă este păstrarea autenticității patrimoniul într-o țară?

Identitatea și istoria națiunii este cea mai importantă parte a unei țări, iar sentimentul de identitate ne oferă și continuitate. Transmiterea din generație în generație a practicilor, cunoștințelor și abilităților e o continuitate a națiunii noastre”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău