Alimentele contaminate provoacă moartea a 420.000 de persoane în fiecare an la nivel mondial

  • 12 Februarie 2019 19:49
Alimentele contaminate provoacă moartea a 420.000 de persoane în fiecare an la nivel mondial

Bacterii, virusuri, paraziți și substanțe chimice nocive: alimentele contaminate, o problemă sanitară și socio-economică majoră care provoacă în fiecare an moartea a 420.000 de persoane la nivel mondial, se află în centrul unei conferințe internaționale inedite care a început marți la Addis Abeba, capitala Etiopiei, relatează AFP.

„În prezent, este produsă suficientă hrană pentru toată lumea', însă, pe lângă faptul că este prost distribuită, o parte importantă a acestor alimente 'nu este sigură', a declarat José Graziano Da Silva, directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), la deschiderea conferinței.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că una din zece persoane la nivel mondial se îmbolnăvește după consumul de alimente contaminate, copiii cu vârsta sub cinci ani fiind cei mai afectați de această problemă.

Potrivit OMS, consumul de alimente contaminate este cauza a peste 200 de boli, de la afecțiuni diareice la cancer.

Însă miza este și una socio-economică, deoarece bolile provocate de alimente solicită 'extrem de mult sistemele de sănătate' și aduc 'prejudicii economiilor naționale, turismului și comerțului', afirmă OMS.

Impactul financiar este de 95 de miliarde de dolari (83,5 miliarde de euro) pe an pentru economiile cu venituri mici și medii, potrivit FAO.

'Siguranța alimentară este o chestiune de primă importanță pentru întreaga lume, însă aici, în Africa, impactul acestui flagel este cel mai resimțit', a afirmat președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki, subliniind că o treime dintre victime sunt africane.

Pentru o țară afectată de secetă și foamete, provocarea este de a evita ca populația să se îndrepte, în lipsă de ceva mai bun, către surse de apă contaminate de holeră sau către alimente improprii consumului, a declarat Bayuku Konteh, ministrul comerțului și industriei din Sierra Leone.

Konteh a avertizat în legătură cu o siguranță alimentară cu două viteze, cu produse sănătoase destinate exportului și produse improprii destinate consumului pe piața locală.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reamintit la rândul său că 'siguranța alimentară este legată de numeroase obiective ale dezvoltării durabile', între care lupta împotriva încălzirii globale și a risipei de alimente. 

Potrivit FAO, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, în timp ce 815 milioane de persoane sunt subnutrite. 

José Graziano Da Silva a insistat asupra importanței utilizării a 'mai puține substanțe chimice și pesticide în sectorul agricol', în momentul în care utilizarea unora dintre acestea este din ce în ce mai controversată.

Circa 125 de țări participă la conferința care se desfășoară marți și miercuri la Addis Abeba, unde sunt prezenți circa 20 de miniștri și miniștri adjuncți, precum și directori ai autorităților sanitare.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău