Alimentele care ne îmbătrânesc prematur

  • 13 Ianuarie 2016 10:43
Alimentele care ne îmbătrânesc prematur

Alimentele ne asigura energia necesară vieții. În urma consumului de dulciuri rafinate, însă, rămân anumite deșeuri care nu pot fi eliminate prin procesele fiziologice.

Acestea se imprima pe ADN- ul nostru și pot declanșa boli grave, potrivit Digi24.

Atunci când ne hrănim, corpul transformă alimentele în energie și factori care contribuie la reconstrucția celulară. Rămân însă și anumite deșeuri care nu pot fi eliminate prin procesele fiziologice. În urma metabolizării glucozei de exemplu rezultă așa-numiții produși terminali de glicilizare. Ei se depun pe membranele celulare, proteine sau chiar ADN.

„În urma acestor depozitari, funcția aminoacidului, sau a proteinei este alterată. Dacă alterarea este majoră își activează programul de apoptoză - un mecanism de sinucidere celulară. Altă posibilitate este să depună acești produși terminali în acidul nucleic sau într-o proteina. O proteina modificată prin produși terminali de glicilizare este o proteina nerecunoscuta de organism”, spune un medic primar dermatolog.

Aceste procese pot determina o serie de schimbări majore în organism, spun medicii, fiind o posibilă cauză pentru apariția bolilor autoimune, sau chiar a cancerului. Astfel, în funcție de cantitatea de produși de glicilizare pe care o avem in organism se poate stabili vârsta noastră biologică.

„Pana nu demult lumea s-a străduit să facă medicamente care să încerce să elimine acești produși terminali de glicerizare. În ultimii 3 ani au apărut medicamente cu adevarat eficace care activează pe acești produși”, adaugă medicul.

Iar pentru a măsura cantitatea acestor produsi din organism, au apărut aparate speciale. Printr-o simplă scanare la nivelul pielii, pacienții pot afla pe loc cantitatea produșilor de glicilizare din organism.

„Aparatul imi face un grafic și mă plasează pe graficul respectiv și în funcție de unde ma plasez interpretez: domeniul galben- n-am niciun risc”, completează medicul primar dermatolog.

Nu putem evita formarea acestor produși în organsim, însă pentru a scădea viteza și cantitatea de acumulare medicii recomandă consumul de alimente cu indice glicemic cat mai scazut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău