Aliații NATO au declarat operațional scutul antirachetă din Polonia. Împreună cu cel din România completează sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice

  • 12 Iulie 18:38
Aliații NATO au declarat operațional scutul antirachetă din Polonia. Împreună cu cel din România completează sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice

Noul sistem american de apărare împotriva rachetelor balistice “Aegis Ashore” din Redzikowo, Polonia, a devenit operațional și disponibil pentru apărarea Alianței Nord-Atlantice la summitul de la Washington, la opt ani distanță de când aliații au declarat, la summitul de la Varșovia din 2016, capacitatea operațională a sistemului antirachetă de la Deveselu, România, transmite caleaeuropeana.ro.

Denumit “Aegis Ashore”, sistemul face parte dintr-un scut antirachetă NATO mai mare și este conceput pentru a detecta, urmări și intercepta rachetele balistice în zbor, relatează sursa.

“Acesta este un pas important pentru securitatea transatlantică și capacitatea NATO de a se apăra împotriva amenințării crescânde a rachetelor balistice”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat.

“Rachetele balistice au fost utilizate pe scară largă în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Ca Alianță defensivă, nu putem ignora această amenințare. Apărarea antirachetă este un element esențial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă”, a adăugat Stoltenberg.

Sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice permite detectarea unui atac cu rachete și utilizează datele radar pentru a ghida un interceptor care să distrugă racheta balistică ofensivă a adversarului. Situl de apărare antirachetă din Polonia poate apăra împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă până la intermediară. Aegis Ashore este o componentă-cheie a “capacității operaționale consolidate” de apărare împotriva rachetelor balistice a NATO, declarată de șefii de stat și de guvern aliați la summitul de la Washington.

Misiunea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este de a proteja populațiile, teritoriul și forțele europene ale NATO împotriva amenințării tot mai mari reprezentate de rachetele balistice.

Elementele-cheie ale scutului antirachetă al NATO includ cele două amplasamente Aegis Ashore ale SUA din Polonia și România, împreună cu distrugătoare ale marinei americane din Rota, Spania, și un radar de avertizare timpurie în Kurecik, Turcia. Aegis Ashore este pur defensiv. Aproximativ 200 de militari sunt staționați la cele două facilități de interceptare din Polonia și România.

Scutul antirachetă de la Deveselu este deplin operațional și integrat în sistemul NATO din anul 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Thu
26
Fri
28
Sat
24
Sun
26
Mon
26
Arhivă Radio Chișinău