Aliați ai lui Putin se declară îngrijorați de ''excesele'' mobilizării

  • 25 Septembrie 2022 14:48
Aliați ai lui Putin se declară îngrijorați de ''excesele'' mobilizării

Șefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerând oficialilor regionali să țină situația sub control și să rezolve rapid "excesele" care au alimentat furia publică, relatează Reuters duminică.

Decizia președintelui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial a provocat proteste în întreaga țară și a dus la plecarea în masă a bărbaților de vârstă militară, provocând ambuteiaje la frontiere și epuizări de bilete de avion.


De asemenea, au existat numeroase semnalări că au primit documente de recrutare persoane care nu au efectuat serviciul militar, deși ministrul apărării, Serghei Șoigu, a garantat că vor fi chemate doar persoanele cu abilități militare speciale sau cu experiență de luptă.

Cei doi lideri parlamentari, ambii aliați apropiați ai lui Putin, și-au exprimat public în mod explicit furia față de modul în care se desfășoară campania de mobilizare.

Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a declarat că are cunoștință de rapoarte că au fost chemați bărbați care nu sunt eligibili pentru recrutare.

''Astfel de excese sunt total inacceptabile. Și cred că este absolut corect că acestea provoacă o reacție puternică în societate'', a spus ea într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Într-un mesaj direct adresat guvernatorilor regionali din Rusia - care, potrivit acesteia, poartă "întreaga responsabilitate" pentru punerea în aplicare a apelului - ea a scris: "Asigurați-vă că punerea în aplicare a mobilizării parțiale se realizează în deplină și absolută conformitate cu criteriile stabilite. Fără nicio greșeală''.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o postare proprie.

''Se primesc plângeri'', a spus el. ''Dacă se face o greșeală, aceasta trebuie corectată..... Autoritățile de la toate nivelurile trebuie să își înțeleagă responsabilitățile".

Autoritățile susțin că încă 300.000 de ruși vor fi înrolați în campania de mobilizare. Kremlinul a negat de două ori că intenționează să recruteze mai mult de un milion de persoane, în urma a două relatări separate din presa rusă independentă.

Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului, peste 2.000 de persoane au fost arestate la mitinguri împotriva mobilizării în zeci de orașe de la începutul săptămânii, iar duminică s-au înregistrat deja alte proteste în Orientul Îndepărtat și în Siberia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău