Alexis Tsipras, "idiotul util" al lui Putin?
-
10 Aprilie 2015 11:25
Vizita de stat a premierului grec în Rusia, pe fondul unor negocieri dure asupra supraviețuirii financiare a Greciei, provoacă suspiciunile partenerilor săi europeni.
Pentru a desemna cea de-a cincea coloană comunistă din țările occidentale, Lenin avea o expresie: "idioții utili". Poate că acesta este rolul pe care i-l rezervă președintele rus Vladimir Putin șefului guvernului grec Alexis Tsipras, aflat într-o situație delicată cu omologii săi din Uniunea Europeană din cauza vizitei sale la Moscova.
În cadrul acestei călătorii de două zile, prima efectuată de Tspiras în afara frontierelor UE, premierul "stângii radicale" grecești urma să fie primit atât de stăpânul de la Kremlin, cât și de premierul rus Dimitri Medvedev.
Deasupra expediției ruse a lui Alexis Tsipras se simte un miros de șantaj. Ca și cum premierul grec le arată partenerilor săi europeni că, dacă aceștia nu vor debloca fonduri - și asta în condițiile Atenei -, pentru a evita falimentul țării sale, el va fi finanțat de Moscova.
Vladimir Putin jubilează. Fiindcă, în schimb, el ar putea cere Greciei să se folosească de dreptul său de veto față de sancțiunile europenilor, deciși să pedepsească Rusia pentru agresiunea sa în Ucraina și care afectează dur economia rusă.
Totuși, oficial, nu este vorba despre un împrumut bilateral al Moscovei pentru Atena. Din contră, băncile rusești ar putea cumpăra "spontan" bonuri de tezaur grecesști, pe care nimeni nu le vrea, cu excepția Băncii Centrale Europene, în cadrul politicii de solidaritate a Uniunii.
Europenii l-au prevenit vehement pe Tsipras să nu treacă de linia roșie. Într-un interviu apărut în ziarul german "Hannoversche Allgemeine Zeitung", președintele Parlamentului European, Martin Schultz, l-a avertizat pe Alexis Tsipras că domnia sa consideră "inacceptabilă" orice încercare a Atenei "de a reveni asupra politicii europene comune vis-à-vis de Rusia în schimbul unui ajutor".
Cert este că Moscova rămâne Mecca comuniștilor, a celor de tendință naționalistă și anti-europeană. Cum este și cazul unui comunist reformat ca Tsipras, care multe vreme a făcut călătorii la "tovarăși". Ca recompensă pentru declarațiile sale pro-ruse (el consideră "inutile" sancțiunile împotriva Moscovei), Alexis Tsipras ar putea totuși să fie răsplătit, ca și anti-europeanul pro-rus, ungarul Viktor Orban sau liderii pro-moscoviți din Cipru. Pentru aceste trei țări, Kremlinul ar putea ridica embargoul asupra produselor agricole și alimentare, decis ca replică la sancțiunile europene asupra Ucrainei.
Dar pentru unii analiști de la Atena, călătoria în Rusia nu este un simplu joc diplomatic. Constrâns de europeni să ducă o politică economică în totală contradicție cu angajamentele sale electorale - adică o sinucidere politică - șeful guvernului grec ar pregăti, în opinia lor, o ruptură.
La Atena, se știe că îndelungata serie de negocieri a demonstrat poporului grec că guvernul Syriza este de bună credință și că el face totul, sau aproape, pentru a-și mulțumi creditorii europeni și că liderii UE sunt nerealiști. Syriza, care a obținut 36% din voturi la sfârșitul lunii ianuarie, beneficiază astăzi de susținerea a aproape 60% dintre greci.
Pentru moment, în timp ce un acord de finanțare a Greciei de către UE este încă prevăzut pentru sfârșitul lunii aprilie, ipoteza unui bluff rămâne cea mai probabilă. Căci, deși lui Vladimir Putin îi place să divizeze Uniunea Europeană mizând pe slăbiciunile membrilor săi, Moscova, care trebuie să ia măsuri de restricții bugetare din cauza sancțiunilor și a scăderii prețurilor petrolului, cu siguranță nu are ce mijloace să-i "ofere" Greciei.
Cu atât mai mult cu cât, realmente, Rusia nu are nevoie de Grecia. Flota rusească dispune deja de o bază solidă în Mediterana, în Siria și are facilități în Cipru. Poate că Alexis Tsipras crede că face un joc subtil la Moscova. Însă el ar trebui să citească operele lui Lenin și să fie atent ca Rusia să nu se joace cu el.
LE NOUVEL OBSERVATEUR
Traducerea: Rodezia Costea