Alexei Buzu | Cantinele sociale nu vor fi lichidate în urma abrogării legii care le vizează

  • 08 Februarie 18:44
Alexei Buzu | Cantinele sociale nu vor fi lichidate în urma abrogării legii care le vizează

Declarația a fost făcută pentru Jurnal.md, după ce zilele trecute mai multe portaluri de știri au atenționat despre riscul dispariției acestor cantine. Nici Marcel Spătari, ex-ministru de resort, nu crede că guvernarea actuală ar putea să aibă o astfel de intenție.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) anunța despre inițierea procesului de elaborare a proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului de lege cu privire la abrogarea Legii nr. 81/2003 privind cantinele de ajutor social.

Acest anunț a trezit îngrijorarea unor jurnaliști, care s-au întrebat dacă, în urma respectivelor modificări legislative, cantinele sociale din R. Moldova ar putea fi desființate, situație ce ar reprezenta o catastrofă pentru păturile sărace, care supraviețuiesc datorită alimentației gratuite.

Întrebat de Jurnal.md din ce cauză va fi abrogată Legea cu privire la cantinele de ajutor social, ministrul Alexei Buzu a declarat că, de fapt, își propune să rectifice legislația, pentru a îmbunătăți acest serviciu social. Mai mult, ministrul susține că știrile despre lichidarea cantinelor sociale sunt false.

„Actuala lege privind cantinele sociale este una învechită și este necesară aprobarea unei legi noi și a unei hotărâri de guvern cu privire la noi standarde. Noi cu siguranță nu vrem să lichidăm acest serviciu foarte important și venim cu un pachet de reglementări care să îmbunătățească activitatea cantinelor sociale”, a explicat ministrul.

De aceeași părere este și fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit lui, cantinele sociale reprezintă în mare parte un serviciu social din subordinea primăriilor. Acestea sunt finanțate atât din bugetele locale, cât și din fonduri atrase de la organizații sociale sau de caritate, inclusiv din diaspora, precum și dintr-o taxă specială de 0,1%, percepută la casele de schimb valutar, în temeiul Legii cu privire la fondul de susținere a populației.

„Din acest punct de vedere, reforma sistemului de asistență socială „Restart” nu a adus modificări. Taxa pe schimburile valutare este colectată și astăzi la toate schimburile valutare, iar destinația ei sunt în continuare cantinele sociale. Astfel, ministerul nu a avut și nu va avea niciodată intenția de a abroga acest serviciu social important. Din câte știu, au existat discuții privind îmbunătățirea cadrului de finanțare a cantinelor sociale, care să permită primăriilor să atragă mai eficient resurse pentru acestea”, a declarat Spatari pentru Jurnal.md.

Menționăm că Legea cu privire la cantinele sociale a fost aprobată în anul 2003, iar ultimele modificări la ea s-au făcut în 2022.

Conform unui studiu realizat de asociația Keystone Moldova, anul trecut în R. Moldova existau peste 90 de cantine sociale, care prestau servicii pentru circa 160 mii de persoane. Autorii documentului atrăgeau atenția la faptul că legislația actuală nu permite sub nici o formă buna funcționare a cantinelor de ajutor social.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău