Alexandru Zubco, despre Legea străinilor | Dacă persoana a fost declarată indezirabilă pe teritoriul R.Moldova, să aibă dreptul de a contesta acest refuz și, inclusiv, să vadă de ce

  • 21 Ianuarie 13:56
Alexandru Zubco, despre Legea străinilor | Dacă persoana a fost declarată indezirabilă pe teritoriul R.Moldova, să aibă dreptul de a contesta acest refuz și, inclusiv, să vadă de ce

Oficiul Avocatului Poporului propune revizuirea Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, astfel încât să nu fie permisă returnarea acestora în teritorii unde riscă să fie supuși torturii, tratamentelor inumane sau degradante.

Legislația națională prevede că o persoană străină nu poate fi expulzată într-un stat dacă există temeri justificate că acolo viața îi va fi pusă în pericol ori că va fi supus la torturi, tratamente inumane sau degradante. Totuși, un aliniat al normei permite, ca excepție, expulzarea pentru motive de securitate națională sau de ordine publică, după cum se arată într-un comunicat al Oficiului Avocatului Poporului. Acest lucru trebuie modificat, a explicat șeful Direcției de prevenire a torturii, Alexandru Zubco, invitat la emisiunea Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

„Am identificat că există pârghii legale care permit ca cetățenii străini să fie returnați în țara în care există semnale că pot să fie supuși actelor de tortură, inclusiv la pedepse capitale. Noi vrem ca acest articol să fie modificat ca funcționarul public să nu poată abuza de această prerogativă. Al doilea moment – dacă persoana a fost declarată indezirabilă sau nedorită pe teritoriul Republicii Moldova, să aibă dreptul de a contesta acest refuz și, inclusiv, să vadă de ce”, a spus Alexandru Zubco.

Un caz răsunător de expulzare a persoanelor străine din Republica Moldova a fost cel al profesorilor turci, în septembrie 2018, care a fost calificat de apărătorii drepturilor omului ca fiind ilegal și, de fapt, o răpire de persoane.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a impus autorităților din Rep. Moldova să achite despăgubiri de câte 25 de mii de euro, pentru cinci dintre ei. Profesorii expulzați în Turcia au fost condamnați la închisoare, acuzați de implicare în organizarea loviturii de stat eșuate din 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
11,85 °C
ploaie ușoară
Umiditate:54 %
Vint:3,6 m/s
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
5 °C
Mon
7 °C
Tue
11 °C

Curs oficial BNM 27 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4362 0.0836
USD 17.8568 -0.0020
RON 4.0458 0.0206
UAH 0.7254 -0.0028
RUB 0.2727 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău