Alexandru Tonu: Mesajul serviciului fitosanitar rus este unul cu TENTĂ POLITICĂ
-
24 Iunie 2015 17:01
După ce au vizitat mai multe întreprinderi din regiunea găgăuză, dar și din Orhei, Soroca și alte orașe, delegația de experți a serviciului fitosanitar rus, venită în inspecție în Republica Moldova, își încheie miercuri, 24 iunie, vizita.
Astăzi experții rușii, veniți la începutul acestei săptămâni, au avut și o întrevedere cu reprezentanții Comisiei parlamentare pentru agricultură. Rezultatele vizitei urmează a fi prezentate în cursul zilei de astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.
În cele trei zile cât s-au aflat în Republica Moldova, experții ruși au vizitat mai multe întreprinderi de prelucrare a fructelor și legumelor, și producătoare de conserve. În regiunea găgăuză aceștia au avut întrevederi și cu reprezentanții administrațiilor locale. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au, însă, așteptări rezervate de la această vizită.
”Mesajul lor este unul cu o accentuată tentă politică. Există posibilitatea să anunțe câteva întreprinderi care să aibă dreptul să exporte în Federația Rusă. Din punct de vedere tehnic însă, este o procedură care durează în timp. Ei nu au dreptul și nu pot să decidă astăzi care dintre agenții economic, conform regulamentului, înțelegerilor reciproce pe care le avem și memorandumurilor, ar avea dreptul să exporte în Rusia”, a declarat șeful de cabinet, Alexandru Tonu.
Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a plecat într-o vizită de două zile la Moscova. Oficialul urmează să participe la întrevederea copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică și va purta discuții cu serviciul federal de control veterinar si fitosanitar Rosselihoznadzor.
”Ca să fie clar, nu există mari șanse ca să revină de la Moscova domnul Grama, cu un plan de acțiuni bine stabilit sau cu un memorandum semnat. Este vorba despre niște chestiuni tehnice, care se vor pune la punct, în dependență de care sunt solicitările noastre, agenților economici privind reluarea exporturilor atât a produselor primare, fructe legume, cât și a vinurilor”, a declarat Alexandru Tonu.
Amintim că, în urmă cu aproape două săptămâni, Federația Rusă a anunțat ridicarea embargoului pentru 18 întreprinderi producătoare și exportatoare de fructe proaspete, majoritatea dintre acestea fiind situate în regiunea transnistreană și în cea găgăuză.
Ridicarea treptată a restricțiilor la exportul de fructe și vinuri moldovenești de către Federația Rusă a început din toamna anului trecut, înainte de alegerile parlamentare și cele ale guvernatorului regiunii găgăuze.