Alexandru Tănase: Instituțiile statului trebuie să fie foarte active și să încerce să blocheze orice leu care vine în politică pentru a influența rezultatul sufragiilor

  • 09 Mai 2023 08:19
Alexandru Tănase: Instituțiile statului trebuie să fie foarte active și să încerce să blocheze orice leu care vine în politică pentru a influența rezultatul sufragiilor

„Cele mai mari probleme pe care le-a avut R. Moldova în istoria sa au fost generate de faptul că competiția politică a fost fraudată, nu mă refer la votul în ziua alegerilor, acolo fraude nu se produc, mă refer la acele fraude care țin de finanțări ilegale, manipularea ilegală a instrumentelor administrative utilizarea resurselor administrative aici are loc fraudarea”. Afirmația aparține fostului președinte al Curții Constituționale (CCM), Alexandru Tănase.

În context, Alexandru Tănase susține că autoritățile trebuie să găsească pârghiile necesare pentru a stopa acest fenomen, având în vedere că în R. Moldova urmează a fi desfășurate în viitorul apropiat alegeri locale, iar în următorii ani – prezidențiale și parlamentare.

„Din moment ce noi avem în față trei ani electorali foarte importanți, cruciali pentru viitorul acestui popor, este absolut imperios pentru a bloca orice posibilitate pentru orice concurent electoral de a folosi alți bani decât cei care pot fi contabilizați. Banii negri care vor intra în politică fie vor readuce tot felul de escroci și aventurieri care nu au nicio idee politică, nu au niciun fel de convingeri politice, viziune pentru popor în afară de propria îmbogățire, satisfacerea propriilor orgolii sau și mai grav acționând ca și coloana a cincea a Federației Ruse pentru a spulbera aceasta construcție destul de fragidă care se numește R. Moldova. Noi nu putem face abstracție de războiul care se află la noi, de războiul hibrid care se poartă împotriva R. Moldova cred că ultimii 3-4 ani doar un orb nu vede ce se întâmplă de unde sunt aceste finanțări, cum sunt sincronizate mesajele, care sunt mesajele care vin de la Moscova, cât de bine ele sunt manipulatoriu disiminate prin structurile sociale, de influență. Astfel eu cred că instituțiile statului trebuie să fie foarte active și să încerce să blocheze orice leu care vine în politică pentru a influența rezultatul sufragiilor și nu este vorba de Gaugăuzia, este vorba despre celelalte trei exerciții care sunt cruciale pentru noi. Dacă se va permite și va fi posibil modificarea opțiunilor electorale cu ajutorul banilor în acest exercițiu cer are loc la Comrat sigur că același lucru se va întâmpla și la nivel local, unde va fi mult mai complicat de monitorizat, nu mai vorbesc de alegerile prezidențiale sau parlamentare acolo va fi foarte complicat deoarece este implicată o groază de lume, cheltuielile sunt foarte mari, nu ai să pui câte un polițist la fiecare agitator să vezi ce bani scoate el din buzunar și aici cred că instituțiile de forță, de intelligence au o misiune aparte de a fi foarte prudente și ca o chestiune principială de curmat orice leu nu contează fie că el vine din zona interlopă sau chiar din zona puterii deoarece și actualul partid de guvernare sigur că are oameni de afaceri în membrii săi care ar putea să sprijine netransparent anumite acțiuni chiar și în raport cu ei cu toată lumea ca un principiu fundamental numai astfel noi ne vom debarasa de cancerul asta care parca parcă începem să scăpăm dar senzațiile este că ne întoarcem înapoi”, a spus Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău