Alexandru Tănase: Curtea Constituțională ar putea invailda legile care ar afecta parcursul european al Republicii Moldova

  • 06 Noiembrie 14:47
Alexandru Tănase: Curtea Constituțională ar putea invailda legile care ar afecta parcursul european al Republicii Moldova

Modificările constituționale care subliniază „identitatea europeană a poporului Republicii Moldova” și „ireversibilitatea parcursului european al țării” adoptate în urma referendumului, nu vor avea impact asupra unor partide care promovează o altă ideologie. Avantajul acestor schimbări, spun experții, este că, dacă ajung la guvernare forțe pro-ruse, atât timp cât Constituția nu va fi schimbată, ele vor trebui să continue procesul de integrare europeană, transmite Radio Chișinău

Modificările constituționale care stabilesc integrarea europeană drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova, nu vor însemna scoaterea în afara legii a partidelor care promovează altă ideologie, subliniază analistul Nicolae Negru. Dacă ajung la conducere însă, vor trebui să continue cursul de integrare europeană. 

„Asta nu înseamnă că sunt interzise aceste partide, ele pot să activeze în continuare, pot să promoveze ideile lor. Constituția nu oprește nimic în acest sens decât doar propagarea urii, a războaielor și discriminării. Dar dacă ajung la guvernare, atâta timp cât Constituția nu va fi schimbată, chiar și forțele care servesc intereselor Moscovei vor trebui să continue cursul de integrare europeană. Dar ca să schimbe constituția trebuie să facă iarăși referendum și trebuie să voteze nu mai puțini oameni împotriva acestui curs, câți au votat acum”, a declarat Nicolae Negru.

Și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, spune că noile modificări constituționale nu înseamnă interzicerea sau scoaterea în afara legii a partidelor care nu împărtășesc valorile pro-europene, în contextul în care pluralismul de opinii și libertatea de exprimare sunt valori fundamentale în Uniunea Europeană unde Rep. Moldova își dorește să fie membră. Alexandru Tănase explică însă în ce circumstanțe Curtea Constituțională ar putea interveni în protejarea cursului european al Rep. Moldova.

„Dacă, bunăoară, Parlamentul ar vota niște legi precum legile care au fost votate în Georgia, privind agenții străini, sau privind discriminarea anumitor grupuri minoritare, sigur că aceste legi ar putea fi invalidate de Curtea Constituțională ca fiind în contradicție cu valorile fundamentale care stau la baza Uniunii Europene și care ar afecta parcursul european al Republicii Moldova. În același timp, dacă bunăoară, un partid politic ar cere, ar avea în programul său retragerea din cadrul Uniunii Europene sau un mesaj eurosceptic, și un asemenea partid politic sau politician nu ar fi putut fi sancționat, limitat în a promova astfel de mesaje”, a spus Alexandru Tănase.

Amintim că ieri au intrat în vigoare modificările la constituția Republicii Moldova, adoptate la referendumul proeuropean din 20 octombrie. Legea fundamentală a fost completată cu două aliniate care subliniază „identitatea europeană a poporului Republicii Moldova” și „ireversibilitatea parcursului european al țării”. De asemenea, s-a stabilit că „integrarea în Uniunea Europeană” este obiectiv strategic al Republicii Moldova iar tratatele constitutive ale UE vor prevala asupra legilor interne ale țării, în conformitate cu actul de aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău