Alexandru Tănase condamnă o decizie a Curții Constituționale rusești

  • 18 Septembrie 2015 11:58
Alexandru Tănase condamnă o decizie a Curții Constituționale rusești

Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a susținut inițiativa Curții Constituționale a Ucrainei de a pune în discuție și de a condamna decizia din 19 martie 2014 a Curții Constituționale a Federației Ruse.

Decizia Curții Constituționale a Federației Ruse, a deschis calea pentru anexarea de către Rusia a unei părți din teritoriul Ucrainei – Crimeea.

Alexandru Tănase a menționat că acest precedent, privind utilizarea justiției constituționale ca instrument în vederea anexării teritoriului altui stat, este unul extrem de periculos, ținând cont inclusiv de revendicările similare în teritoriile aflate sub ocupație militară rusă din stânga Nistrului.

Președintele Curții Constituționale a mai adăugat că „Astfel de decizii, care în mod clar nu sunt în conformitate cu principiul fundamental al statului de drept, arată că nimeni nu poate astăzi garanta că asemenea anexări de teritorii ale altor state nu vor mai avea loc.”

Declarația a avut loc în contextul participării lui Alexandru Tănase la reuniunea Cercului Președinților din cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene ce a avut loc la Batumi (Georgia) în perioada 9-11 septembrie curent.

Sursa: www.constcourt.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău