Alexandru Slusari | Proiectul privind politica fiscală pentru 2021 propusă de guvern conține prevederi periculoase pentru sectorul agrar și autonomia locală

  • 07 Octombrie 2020 14:47
Alexandru Slusari | Proiectul privind politica fiscală pentru 2021 propusă de guvern conține prevederi periculoase pentru sectorul agrar și autonomia locală

Proiectul privind politica fiscală pentru 2021 propusă de guvern conține prevederi periculoase pentru sectorul agrar și autonomia locală, sunt favorabile pentru concentrarea economiei și înrăutățesc situația pentru producătorii agricoli, businessul mic și mijlociu și autoritățile publice locale, susține vicepreședintele Platformei DA Alexandr Slusari.

Potrivit unui comunicat al formațiunii, micșorarea cotei TVA pentru inputuri până la 12% se face în interesul unui grup îngust de antreprenori. În condițiile când nu există un mecanism de control asupra prețurilor, nu este plafonat adaosul comercial la furnizorii de inputuri, iar Consiliul Concurenței nu este funcțional, nu există nicio garanție că prețurile la fertilizanți și pesticide se vor micșora.

Potrivit deputatului, majorarea TVA pentru agricultori până la 12 % în situația dominării unor companii mari pe piață, când fermierii nu pot influența prețurile la producția agricolă, ar majora povara fiscală pe agricultorii mici și mijlocii. Totodată, holdingurile agricole vor primi din bugetul de stat sume mai mari pentru restituirea TVA la export. Evident că guvernarea a decis să faciliteze unele companii mari de importatori de resurse și exportatori de materie primă în formă brută.

Includerea taxelor rutiere în acciză poate fi acceptată pentru agricultori doar dacă fermierilor urmează să le fie restituit accizele la motorina procurată. În caz contrar, pentru producătorii agricoli cresc costurile combustibilului, întrucât în prezent nu sunt percepute taxe rutiere pentru tractoare.

Totodată, vicepreședintele Platformei DA atenționează că, dacă taxele rutiere vor fi incluse în acciză, veniturile proprii ale autorităților publice locale se vor micșora, fiind transferate în bugetul de stat. Actualmente taxele rutiere sunt  repartizate, parțial,  și în bugetele locale.

Plafonarea taxelor locale lezează flagrant drepturile autonomiei locale și facilitează businessul mare, consideră Alexandru Slusari. 

Potrivit comunicatului Platformei DA, este puțin probabil ca deputații formațiunii  să susțină aceste modificări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău