Alexandru Slusari: Primul care se face vinovat de frauda bancară este Dorin Drăguțan

  • 02 Octombrie 2019 08:07
Alexandru Slusari: Primul care se face vinovat de frauda bancară este Dorin Drăguțan

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, susține că prima persoană care se face vinovată de frauda din sistemul bancar este fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțan. În opinia lui, schema furtului, din punct de vedere juridic, a fost propusă anume de Dorin Drăguțan. Ulterior, trebuie să răspundă pentru acțiunile și inacțiunile sale Guvernul Leancă cu miniștrii de atunci Anatol Arapu și Andrian Candu.

Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8, transmite IPN.

Alexandru Slusari susține că atunci când s-a început procedura de atac raider nu doar asupra sistemului bancar, dar și asupra sistemului de asigurări, atacatorii încă nu știau care va fi finalul acestui joc. „Apetitul venea pe parcurs. Adică, pe cât ei observau impotența instituțiilor statului sau pe măsură ce aceste instituții erau treptat capturate, apetitul creștea. Și de la ideea luării sub control a Băncii de Economii, au ajuns la devalizarea a trei bănci. De la asta au ajuns la ideea resurselor valutare de la Banca Națională ca, până la urmă, toate aceste furturi să fie împachetate și puse pe umerii cetățenilor în sumă dublă”, a declarat politicianul.

Potrivit lui Alexandru Slusari, schema fraudei, din punct de vedere juridic, a fost propusă de fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan, a fost susținută de Andrian Candu, pe atunci ministru al economiei, garanțiile au fost semnate de fostul ministru al finanțelor Anatol Arapu, iar hotărârea Guvernului de acordare a garanțiilor de stat a fost semnată de fostul premier Iurie Leancă. „De la Procuratură mi s-a comunicat că este regândită cauza penală începând cu august 2019 și pe aceste fapte este pornit dosar penal și toate materialele Comisiei sunt anexate la acesta”, a afirmat președintele Comisiei.

În opinia lui, primul care se face vinovat de întreaga fraudă bancară și primul care trebuie tras la răspundere este fostul guvernator Dorin Drăguțan. După el, la răspundere trebuie tras Guvernul Leancă pentru că a acordat garanții de stat fără control în cele trei bănci fraudate. „Atunci când voi veniți și spuneți că trei bănci n-au lichidități, bani nu sunt și în trei săptămâni noi vedem că ies 25 de miliarde de lei din țară, ce e asta?”, se întreabă deputatul.

Totodată, Alexandru Slusari spune că a solicitat de la Procuratură informații despre presupusa implicare a firmei soțului președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în furtul miliardului. „Dat fiind faptul că există interes public, astăzi Comisia a expediat demersul către organele de drept vizavi de această firmă pretins asociată cu soțul Zinaidei Greceanîi”, a afirmat politicianul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,24
Ploaie ușoară
Umiditate:66 %
Vint:6,17 m/s
Tue
10
Wed
9
Thu
9
Fri
12
Sat
16

Curs oficial BNM 21 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6601 -0.1096
USD 17.6371 0.0088
RON 4.1750 -0.0217
UAH 0.6603 -0.0007
RUB 0.2402 -0.0025
Arhivă Radio Chișinău