Alexandru Slusari: Mâine, în Parlament, Platon, având înțelegere cu Plahotniuc și Dodon, va încerca să obțină desemnarea unor judecători la CSJ

  • 11 Martie 2021 10:00
Alexandru Slusari: Mâine, în Parlament, Platon, având înțelegere cu Plahotniuc și Dodon, va încerca să obțină desemnarea unor judecători la CSJ

Reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că Parlamentul ar urma să examineze mâine, 12 martie, desemnarea unor judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

„Mâine, în Parlament, Platon, având înțelegere cu Plahotniuc și Dodon, va încerca să obțină desemnarea unor judecători la Curtea Supremă de Justiție. Cea mai importantă persoana pentru el este Tamara Chișca-Doneva. Проверенный и повязанный друг. Feciorul doamnei mulți ani a lucrat în structurile lui Platon. O parte din socialiștii nu vor să voteze pentru aceste desemnări. Dar sunt voturi din partea grupului lui Plahotniuc. Platforma DA mâine va face tot posibil ca subiectul cu judecătorii să fie exclus din ordinea de zi”, a declarat Alexandru Slusari. 

Cu voturile deputaților socialiști și ai Partidului Șor, Comisia juridică a Parlamentului a adoptat pe 3 martiei rapoarte pozitive pentru numirea mai multor judecători la Curtea Supremă de Justiție, inclusiv a magistratei Tamara Chișca-Doneva, cunoscută pentru decizia sa privind cazul centrului comercial Gemenii, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, fiind obligată să achite prejudicii de 3,6 milioane de euro sau 70 de milioane de lei. Acest fapt a fost criticat de deputații PAS și ai Platformei DA, care au atenționat și asupra lipsei de transparență în luarea acestei decizii, întrucât ședința nu a fost transmisă online.

Comisia juridică a Parlamentului a examinat mai multe numiri la Curtea Supremă de Justiției, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. La o altă funcție de vicepreședinte al CSJ a fost înaintată judecătoarea Nadejda Toma, iar la funcțiile de judecători ai CSJ au fost propuși Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală, Anatolie Minciună, Nicolae Șova și Aliona Miron. Ultimii trei nu au primit rapoarte pozitive din partea Comisiei juridice.

Menționăm că judecătorii CSJ sunt numiți în funcții cu votul Parlamentului, la propunerea CSM, spre deosebire de ceilalți magistrați, care sunt numiți de către președintele Republicii Moldova, de asemenea fiind înaintați de CSM. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău