Alexandru Slusari: Indexarea pensiilor nu va avea loc din cauza prevederilor legale existente. Este o inechitate crasă față de bătrânii noștri

  • 17 Februarie 2021 11:44
Alexandru Slusari: Indexarea pensiilor nu va avea loc din cauza prevederilor legale existente. Este o inechitate crasă față de bătrânii noștri

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari susține că pentru ca bătrânii nu vor primi pensii indexate deoarece inflația în anul 2020 a fost de 0,39%, iar legislația prevede că indexarea are loc dacă acest indicator este mai mare.

„Peste 686 mii de pensionari nici nu cunosc că prevederile legale existente și faptul că inflația OFICIALĂ pentru anul 2020 este de 0,39 % nu permit indexarea pensiilor.
 
Nici banii nu au fost rezervați în bugetul asigurărilor sociale. După noi, este o inechitate crasă față de bătrânii noștri, mai ales față de 2/3 din pensionarii, care trăiesc la limita sau sub limita de existență.
Chiar formula calculării inflației în cazul pensionarilor nu este corectă. Pentru majoritatea covârșitoare a oamenilor în etate cel mai mult contează dinamica prețurilor la anumite produse alimentare. Faptul că prețul la combustibil s-a micșorat anul trecut cu 8 % nu a influențat nivelul de trai al pensionarilor, căci, să zicem, costurile transportului de pasageri au crescut cu aproape 10 %.
Iar dacă luăm în considerație fluctuația prețurilor la cele mai importante alimente, situația este dramatică pentru bătrănii noștrii. Prețurile la pâine au crescut cu 3,54%, la lactate - cu 4,32%, la zahăr - cu 4,54%, la ouă - cu 12,25 % și la ulei vegetal - cu 18,81%”, a menționat deputatul. 
 
El a mai anunșat că Platforma DA va prezenta o inițiativă legislativă „pentru indexarea reală a pensiilor”. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău