Alexandru Slusari, despre modificările la legea produselor petroliere: Unele prevederi reprezintă cedări față de șantajul cras al companiilor petroliere

  • 16 August 2021 12:38
Alexandru Slusari, despre modificările la legea produselor petroliere: Unele prevederi reprezintă cedări față de șantajul cras al companiilor petroliere

Reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari, a comentat noile prevederi care se conțin în proiectul pprivind modificarea Legii cu privire la piața produselor petroliere.

„Unele propuneri sunt benefice pentru demonopolizarea pieței. Altele, în opinia mea, reprezintă cedări față de șantajul cras al companiilor petroliere, asistat de impotența organelor de reglementare și monitorizare cum ar fi ANRE și Consiliul Concurenței.
Or, pe acest fundal marii petroliștii continuă să facă ce vor la piața Moldovei. Propun să accesați pagina oficială a ANRE. Din 5 august cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină au scăzut cu circa 3 %. În mod normal prețurile la acest combustibil în țara noastră ar trebui să fie micșorate cu 50-60 bani. La moment nicio schimbare la benzinăriile principalelor operatori petrolieri.
ANRE tace. În Parlament deocamdată nici vorbă despre demiterea directorilor instituției, majoritatea fiind desemnați la ordinul lui Plahotniuc în calitate de remunerare pentru oamenii lui Ghimpu și Leancă pentru rolul lor în procesul capturării statului”, a declarat Alexandru Slusari. 
 
Amintim că Parlamentul a votat în ședința din 13 august, în primă lectură, anumite modificări cu privire la regulile de pe piața petrolieră.

Conform acestui proiect de lege, este indicat expres și fără echivoc că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Totodată, proiectul prevede ca doar prețul maximal de comercializare cu amănuntul a produselor principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină)  să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web al ANRE.

Deputații PAS, care au propus acest proiect, spun că în rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază vor deveni complet libere.

Aceeași lege simplifică acele condiții care trebuie îndeplinite de companii  pentru importul și comerțul cu ridicata a produselor petroliere. Astfel, urmează să fie micșorată de 5 ori capacitatea obligatorie de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3.

De asemenea, se propune eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău