Alexandru Slusari cere moratoriu pe legea care a convertit banii furați din sistemul bancar în datorie de stat

  • 18 Noiembrie 2019 14:51
Alexandru Slusari cere moratoriu pe legea care a convertit banii furați din sistemul bancar în datorie de stat

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care a condus comisia de investigare a fraudei bancare, a înregistrat o inițiativă legislativă prin care solicită executarea hotărârii parlamentului din 17 octombrie 2019, când a fost aprobat raportul comisiei de către 60 de deputați ai blocului ACUM și PSRM.

Alexandru Slusari a propus aplicarea unui moratoriu pe legea care a convertit banii furați din sistemul bancar în datorie de stat. Potrivit hotărârii parlamentului, guvernul și BNM au la dispoziție 60 de zile să revizuiască această lege. Totuși, din cauza că nu are încredere în guvernul Chicu, Alexandru Slusari a recomandat mai întâi anularea dobânzilor.

Proiectul lui Slusari prevede ca Procuratura Generală să prezinte un raport privind devalizarea celor trei bănci, lucru care ar fi trebuit făcut în termen de 30 de zile de la adoptarea hotărârii; ca ministerul Finanțelor să efectueze un audit la cele trei bănci, și crearea unei alte comisii care să investigheze repartizarea creditelor de urgență, și procesul de lichidare al băncilor.

Anterior, fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruță, a estimat daunele fraudei bancare la nivelul zecilor de miliarde de lei. În octombrie 2016, conturile BNM au fost golite cu 13,3 miliarde de lei, iar în momentul convertirii acestei sume în datorie de stat, prejudiciul a crescut cu încă 11 miliarde din contul dobânzilor plătite Băncii Naționale. Până acum BNM a încasat la creditul de urgență acordat celor 3 bănci peste 2,3 miliarde de lei, bani obținuți din lichidarea acestora.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău