Alexandru Postică: „Soldatul rus, fără să preîntâmpine cei circa 100 de oameni aflați acolo, care formaseră un protest ad-hoc, a deschis focul”

  • 29 Mai 2019 14:01
Alexandru Postică: „Soldatul rus, fără să preîntâmpine cei circa 100 de oameni aflați acolo, care formaseră un protest ad-hoc, a deschis focul”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse o plângere depusă de reprezentanți ai Asociației Promo-Lex împotriva reținerii ilegale și tratamentului degradant la care au fost supuși de către pacificatorii ruși. Incidentul a avut loc la același post la care ulterior a fost omorât un tânăr, relatează Radio Chișinău.

Incidentul a avut loc în iulie 2005 la postul de pacificatori Vadul lui Vodă – Pârâta. Reprezentanții Promo-Lex Alexandru Postică și Ion Manole au fost somați de pacificatorisă distrugă fotografiile pe care cei doi le-ar fi făcut în preajma postului.

Aceștia au cerut să fie respectate procedurile legale, însă au fost reținuți aproape patru ore, timp în care s-a format un rând de câteva zeci de automobile, potrivit lui Alexandru Postică. La un moment dat, un pacificator a tras câteva rafale din automatul din dotare, și doar datorită intervenției unui polițist au fost evitate victime, a declarat Alexandru Postică.

''Soldatul rus, fără să preîntâmpine cei circa 100 de oameni aflați acolo, și care practic formaseră un protest ad-hoc, a deschis focul din arma de dotare de tip Kalașnikov. Datorită intervenției prompte a unui polițist al Republicii Moldova, care a îndreptat țeava armei spre cer a fost evitată cauzarea leziunilor pentru cei aflați în preajmă'', a spus Alexandru Postică.

Alexandru Postică și Ion Manole au depus o plângere la CEDO, invocând privarea ilegală de libertate și încălcarea dreptului la siguranță. Curtea a comunicat cererea guvernelor Republicii Moldova și Rusiei și a oferit termen pentru o reglementare amiabilă. Reclamanții pun însă la îndoială această posibilitate, „având în vedere refuzul sistematic al Federației Ruse de a recunoaște responsabilitatea pentru actele comise de soldații săi”.

Acest caz pune încă o dată întrebări privind rolul misiuniide pacificare în zona de securitate și modul în care aceasta contribuie la reconciliere și la îmbunătățirea vieții oamenilor, a menționat Ion Manole.

''Vedem tot felul de programe ale UE, ONU în ceea ce privește apropierea celor două maluri, îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor, dar nicidecum nu vedem vreo acțiune din partea pacificatorilor și ale structurilor lor din Federația Rusă'', a precizat Ion Manole.

Amintim că la același post, la 1 ianuarie 2012, un pacificator rus a împușcat mortal un tânăr de 18 ani. CEDO a condamnat ulterior Rusia pe acest caz. Autoritățile de la Chișinău solicită transformarea misiunii de pacificatori în una civilă, sub mandat internațional, dar Moscova și Tiraspolul se opun acestui demers.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău