Alexandru Flenchea | Chișinăul și Tiraspolul ar putea semna protocolul de la Bratislava după formula de compromis propusă de Franco Frattini și agreată de autoritățile R.Moldova

  • 28 Noiembrie 2019 10:14
Alexandru Flenchea | Chișinăul și Tiraspolul ar putea semna protocolul de la Bratislava după formula de compromis propusă de Franco Frattini și agreată de autoritățile R.Moldova

Chișinăul speră că protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava din luna octombrie va fi semnat în preajma Consiliului Ministerial al OSCE, care se va desfășura tot în capitala Slovaciei în perioada 5-6 decembrie, a declarat astăzi vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

El a precizat că după ce Chișinăul și Tiraspolul nu au putut conveni în privința priorităților pe termen scurt, din care cauză nu a fost semnat protocolul, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini a propus o formulă de compromis, agreată de autoritățile Rep. Moldova care sunt gata să semneze protocolul respectiv.

Alexandru Flenchea și-a exprimat speranța că documentul va putea fi semnat în ajunul sau după Consiliul Ministerial al OSCE.

„Formula de compromis a fost acceptată de Chișinău. Avem timp să semnăm acest protocol până atunci (Consiliul Ministerial al OSCE n.red.), sau, eventual, după. Având angajamentul Chișinăului de a semna protocolul, Tiraspolul are oportunitatea să se alăture acestui proiect”, a declarat Alexandru Flenchea, dar a evitat să spună în ce constă formula de compromis propusă de Franco Frattini.

Amintim că la runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, desfășurată la 9-10 octombrie, părțile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna protocolul. Potrivit Chișinăului, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt. Guvernul insistă pe libera circulație, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în limba română și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău