Experți: Violența și încercarea de a controla toate laturile societății sunt elemente comune ale regimurilor nazist, stalinist și fascist
-
08 Mai 2023 14:39
Violența și încercarea de a controla toate laturile societății, sunt elemente comune ale regimurilor nazist, stalinist și fascist, iar un exemplu de astfel de regim este astăzi Federația Rusă, cu un președinte autoritar care a provocat un război în Ucraina. Subiectul a fost discutat în cadrul unei dezbateri publice la agenția IPN, în contextul încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
În cadrul dezbaterii cu tema: „Ce au în comun fascismul, nazismul și stalinismul?”, doctorul în istorie Virgiliu Bîrlădeanu a subliniat că societatea trebuie să știe despre ororile comise de aceste regimuri, ca să nu mai permită repetarea unor astfel de evenimente:
„Este important să înțelegem că orice regim totalitar până la urmă provoacă violență, orori și război. Iar noi ca societate ar trebui să fim foarte atenți ca să nu permitem astfel evenimente în societățile noastre. Noi de exemplu ca istorici am văzut că procesele nu merg într-o direcție bună în Federația Rusă începând cu anii 90. Dacă analizăm lista criteriilor după care poate fi calificat un regim fascist sau autoritar și îl analizăm cu regimul actual din Federația Rusă atunci o să vedem o coincidență de 90-95%”, a spus Virgiliu Bîrlădeanu.
Strategia pe care o are Putin în raport cu adversarii săi se regăsește în regimurile nazist, stalinist și fascist, a remarcat cercetătorul științific și scriitorul, Alexandru Cosmescu:
„Putem folosi un exemplu tipic de astăzi - invazia Rusiei în Ucraina este un exemplu pentru ceea ce s-a întâmplat în acele tipuri de regim totalitar. Dușmanul pentru Putin este occidentul colectiv cu valorile lui și respectiv tot ce este non-rusesc nu poate fi tolerat, pentru că în viziunea lui Putin, Ucraina este Rusia - este parte a spațiului cultural Rusesc. Aspecte ale acestei atitudini sunt prezente în toate trei aceste regimuri. Pentru că în cazul națismului dușmanul este evreu”, a declarat Alexandru Cosmescu.
Totodată, expertul Igor Boțan a atenționat că e nevoie de multă muncă ca oamenii care au crescut într-un regim totalitar să accepte regimul democratic:
„Ieșind dintr-un regim totalitar și tinzând spre un regim democratic noi adesea uităm că oamenii care au crescut într-un regim totalitar nu au deprinderi pentru a face față unor provocări într-un regim democratic unde e concurență. E nevoie de multă muncă și ca școala și universitățile să-și perfecționeze programul și să vorbească despre aceste regimuri. Pentru că regimurile își revitalizează forța cu trecerile anilor. Iar exemplele actuale ca agresiunea în Ucraina scot în evidență că aceste regimuri se perpetuează”, a spus Igor Boțan.
Regimul totalitar este atunci când statul controlează în totalitate viața publică și pe cea privată, drepturile și libertățile cetățenești sunt reduse, iar metodele de guvernare sunt intimidarea și violența.