Sfârșitul anilor 80. Luna august. Piața Marii Adunări Naționale. Sute de mii de oameni au venit să ceară readucerea acasă a limbii române și alfabetului latin, scrie sursa citată.
Unul din cei care pledau pentru ruperea de imperiul sovietic și restabilirea adevărului istoric a fost Alexandru Arseni, semnatar al Declarației de Independență.
ALEXANDRU ARSENI, semnatar al Declarației de Independență: „Evident că nimeni nu se gândea că vom ajunge la independență. Da, s-a pus problema suveranității și a fost adoptată la 23 iunie 1990. Societatea mergea înainte, mergeam într-un pas. Parlamentul găsea soluții la cerințele poporului și atunci când a avut loc lovitura de stat la Moscova, toată societatea s-a trezit și a spus că mai departe așa nu putem merge. În acea perioadă și Dumnezeu ținea cu noi. Erau zile frumoase. Oamenii, veseli. Veneau pe jos, nu cu transportul de la Naslavcea până la Giurgiulești”.
ALEXANDRU ARSENI, semnatar al Declarației de Independență: „Nu știu dacă pot găsi cuvinte să descriu acea frumusețe care forfotea aici. Noi suntem bucuroși că am fost prezenți la acel eveniment de trezire națională, de sentiment de demnitate și de dorința de a schimba ceva. Marea Adunare Națională și-a început activitatea. Noi, deputații, am fost prezenți aici, după care am mers în parlament și am legiferat voința poporului pentru independență, votând-o nominal, fiecare deputat cu un DA și semnătura pe declarație”.
ALEXANDRU ARSENI, semnatar al Declarației de Independență: „Emoții...ca semn bun că s-a făcut un lucru sincer, cinstit, din suflet, Bunul Dumnezeu ne-a dat și o ploiță, adică a udat această sărbătoare”.
Tot în aceeași zi, deputații primului Parlament au votat și imnul noului stat independent.
ALEXANDRU ARSENI, semnatar al Declarației de Independență: ”Dl Hadârcă, pe atunci prim-vicepreședinte al Parlamentului a spus că avem nevoie și de imn pentru că un însemn de stat. Și, dumnealui a propus să votăm imnul Deșteaptă-te Române! Și l-am votat. Mai puține voturi, dar suficiente pentru a intra în vigoare legea. În 1994 el a fost abrogat de parlamentarii agrarieni, Parlamentul 1994-1998”.
Alexandru Arseni constată, însă, cu regret că, idealurile anilor 90 au fost năruite de clasa politică și guvernările care s-au perindat la putere. Astăzi, subliniază Arseni, regiunea din stânga Prutului nu întrunește toate elementele unui stat independent.
ALEXANDRU ARSENI, semnatar al Declarației de Independență: „Economie nu avem, securitate nu avem, securitatea financiară e la pământ, dar fără bani nu construiești o cetate, un stat independent. Miliardele se fură. Declarația ca act a rămas, dar din esența unui stat independent, avem foarte multe restanțe”.
Întrebat dacă această republică are viitor:
ALEXANDRU ARSENI, semnatar al Declarației de Independență :„Vă spun că nu! Singura posibilitate e integrarea în UE, și împreună cu România”.
Prin urmare, semnatarul Declarației de Independență are un mesaj pentru românii basarabeni.
ALEXANDRU ARSENI, semnatar al Declarației de Independență: „Să ridice capul sus, să-și ridice demnitatea pe care o au, dar ea puțin e ofilită și să se gândească la viitor”.