Alexandr Stoianoglo, despre relația sa cu Igor Dodon, arestarea unor procurori și dosare fabricate

  • 27 Mai 2020 08:05
Alexandr Stoianoglo, despre relația sa cu Igor Dodon, arestarea unor procurori și dosare fabricate

Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că va face tot posibilul ca în Republica Moldova să nu mai existe dosare fabricate politic și oameni de afaceri deposedați de afaceri. Mai mult decât atât, oficialul anunță că mai mulți procurori au puși sub învinuire după ce au persecutat mai multe persoane, notează IPN.

„În prezent, în raport cu procurorii există câteva dosare penale. Avem procurori care se află sub arest pentru că ceea ce au făcut acești procurori nu are logică, au fost întrecute orice limite. Imaginați-vă că procurorul, împreună cu un grup de persoane, au preluat bunurile unei persoane în valoare de 1,8 milioane de euro. Persoana în cauză se află în închisoare pentru o încălcare minoră, pentru faptul că ar fi cumpărat o mașină la un preț diferit. Persoanei i-a fost adus notarul în închisoare și acesta și-a trecut bunurile pe numele altor persoane. Persoana era transportată la bancă pentru a transfera bani pe conturile unor companii offshore. Iată așa o procuratură am avut”, a declarant Alexandr Stoianoglo în cadrul emisiuni „O nas” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Alexandr Stoianoglo afirmă că odată ce a preluat funcția respectivă nu au mai existat cazuri de întocmire ilegală a unor dosare penale. „Eu mi-am luat o responsabilitate, în primul rând, în fața colegilor mei. Îmi doresc că procurorii să prindă curaj, eu cred în structurile procuraturii. Chiar dacă avem foarte multe probleme în sistem, procuratura are un potențial de cadre foarte mare. Există foarte mulți oameni cu calități profesionale foarte bune. În ultimul timp, i-am îndemnat pe colegi să se mândrească cu profesia pe care o au și să meargă cu capul ridicat. Eu am promis și promit că nu vor exista dosare intentate la comandă. Așa cum nu au existat nici în ultima jumătate de an, nu vor exista nici în viitor”, a declarat el.

Alexandr Stoianoglo a atins și anumite subiecte care sunt abordate masiv în spațiul public. De exemplu, procurorul general spune că dosarul pe marginea coruperii celor 14 deputați comuniști care au plecat la Partidul Democrat acum câțiva ani a fost închis din cauza lipsei unor dovezi solide. „Noi am interogat unii deputați, am încercat să adunăm unele dovezi, însă posibilitățile noastre în acest plan sunt limitate. Astfel de dovezi pot fi fixate doar în momentul în care sunt transmiși banii. Dacă vom reieși doar din declarațiile unor politicieni care au caracter politic nu cred că vom putea demonstra adevărul. În baza acestui principiu, oricare al doilea deputat își poate acuza oponentul politic că fost cumpărat și în baza acestor dovezi nu putem pune omul sub acuzare”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Referitor la imaginile video prezentate de către deputatul Iurie Reniță în care Igor Dodon primește de la fostul lider PDM o pungă în care ar fi bani, șeful procuraturii generale precizează că un procuror a fost însărcinat pentru a studia cazul. Totodată, vor fi realizate expertize pentru a demonstra veridicitatea imaginelor video. „Dar să realizezi toată învinuirea doar în baza acestui video este ireal. Pentru mai multe dovezi, avem nevoie să audiem inclusiv participanții la acea acțiune”, a spus el.

Nici momentul uzurpării puterii în stat care, în opinia unor deputați, ar fi avut loc în iunie 2019 nu va fi ușor de investigat. Alexandr Stoianoglo declară că nu au existat astfel de precedente în Moldova, circumstanță care îngreunează activitatea procurorilor.

Întrebat despre relația sa cu președintele Igor Dodon, șeful PG susține că nu vrea să vorbească despre aceasta, pentru că s-ar îndreptăți pentru un lucru care de fapt nu există. „Nimeni nu vede că intervenția președintelui la numirea procurorului general este doar o formalitate. Șeful statului a semnat decizia emisă de Consiliul Superior al Procurorilor. Încrederea mi-a fost oferită de procurori, iar sarcina mea este să îndreptățesc această încredere. Când am văzut că legislația s-a schimbat în așa fel încât procuror general putea deveni orice om din stradă, am considerat că e de datoria mea să particip la acest concurs. Nu am vreo obligație în fața niciunei structuri politice și nici nu voi avea”.

În cazul dosarului intentat pe numele fostului deputat democrat Constantin Țuțu, procurorul general precizează că acesta a fost deja trimis în instanța de judecată, învinuirea fiind legată de cazul unui omor la Orhei. Totodată, Alexandr Stoianoglo spune că Țuțu a fost trimis în izolare în momentul reținerii pentru că prezenta semne de îmbolnăvire cu COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău