Alexandr Stoianoglo cere Procuraturii Generale să înceteze „practicile ilegale de persecutare a persoanelor publice”. Reacția instituției

  • 26 Ianuarie 2023 13:47
Alexandr Stoianoglo cere Procuraturii Generale să înceteze „practicile ilegale de persecutare a persoanelor publice”. Reacția instituției

Procurorul șef suspendat, Alexandr Stoianoglo, a solicitat Procuraturii Generale să înceteze ceea ce el a numit practicile ilegale de persecutare a persoanelor publice, acuzate de îmbogățire ilicită. În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, el a precizat că, până în prezent, procurorii nu au nicio instrucțiune metodologică de urmărire penală a acestor categorii de infracțiuni. Acest lucru, în opinia sa, a determinat metode abuzive de interpretare a legii în cadrul proceselor penale. De partea cealalaltă, reprezentanții Procuraturii Generale spun că instituția este una apolitică, iar în cadrul instrumentării cauzelor penale, procurorii garantează respectarea drepturilor și libertățile participanților la proces, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă, Alexandr Stoianoglo, a anunțat faptul că a solicitat conducerii interimare a Procuraturii Generale încetarea practicilor ilegale de persecutare a persoanelor publice, prin utilizarea urmăririlor penale pentru îmbogățire ilicită. El a menționat că, deși din toamna anului 2021 procurorii au pornit o avalanșă de dosare pentru îmbogățire ilicită, Procuratura Generală nu a venit până în prezent cu vreo instrucțiune metodologică de urmărire penală pentru procurori  care să vizeze aceste categorii de infracțiuni.

 „Din lipsa unor instrucțiuni metodice, în loc de o claritate la subiect, în rândurile procurorilor s-a instaurat o situație anormală de confuzie totală, în care, modul subiectiv și irațional de interpretare și aplicare a considerentelor Curții Constituționale e sub orice critică, generând practici ilegale de persecutare a persoanelor și demnitarilor publici, subiectivism și abuzuri…”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Solicitată de Radio Chișinău pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Morrau, a menționat că instituția este una apolitică și că își exercită activitatea în conformate cu prevederile legale, fără a admite vreo ingerință din exterior.

„La fel, în cadrul instrumentării cauzelor penale, procurorii garantează respectarea drepturilor și libertăților participanților la procesul penal, stipulate atât în Constituția Republicii Moldova, cât și în tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte”

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție acum un an și jumătate, când CSP, în urma evaluării i-a acordat calificativul „nesatisfăcător”. Tot atunci, lui Alexandr Stoianoglo i-a fost intentat un dosar penal, el fiind învinuit de corupere pasivă, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu. În toate cazurile el pledează nevinovat. Funcția de procuror general interimar a fost preluată de către Dumitru Robu, iar de curând aceasta este ocupată de către Ion Munteanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău