Alexandr Stoianglo, despre Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Gheorghe Cavcaliuc

  • 19 August 2021 12:31
Alexandr Stoianglo, despre Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Gheorghe Cavcaliuc

Procurorul general Alexandr Stoianglo susține că fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova, acum doi ani, s-ar afla în Turcia, potrivit unor informații pe care procuratura le-ar deține din surse secrete. Totodată, Alexandr Stoianoglo spune că nu poate găsi explicații de ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a părăsit recent Republica Moldova.

Eu nu pot găsi explicații din ce cauză domnul Platon a părăsit țara. În privința lui este numai un dosar penal, care se află în instanța de judecată, care ne permite să stabilim niște limitări, niște restricții. Nu avem nici un temei pentru a limita plecarea dl Platon. Dacă dl Platon nu va veni benevol, noi îl vom anunța în căutare generală și vom cere extrădarea lui în Republica Moldova”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Totodată, procurorul general a menționat că deși procurorii au stabilit că fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, este implicat în furtul miliardului, nu-l pot ancheta până nu-l scot de sub urmărire penală pe Veaceslav Platon.

Eu vreau ca să fie stabilit adevărul, legalitatea. Când procurorii au stabilit că cel puțin furturile care au avut loc sau tranzacțiile care au avut loc în noiembrie 2014 nu au fost făcute de Platon, dar au fost făcute sau beneficiarul lor este Vladimir Plahotniuc, atunci noi suntem nevoiți să punem sub învinuire anume pe Plahotniuc, dar noi nu putem face asta fără să-l scoatem de sub învinuite pe Platon. Este un lucru elementar în jurisprudență”, a menționat Alexandr Stoianoglo.

Totodată, el a negat că ar avea legături cu Veaceslav Platon, în pofida unor filmări mai vechi apărute în presă în care cel din urmă îl salută amical pe șeful procuraturii generale de la Chișinău.

Referindu-se la dosarul liderului Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, fost șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandr Stoianoglo a spus că îl așteaptă la procuratură, ca mai apoi să transmită dosarul în instanța de judecată. „Eu nu văd de ce el nu ar fi interesat să vină la procuratură. Dacă nu se va prezenta, obținem certificat de arest”, a adăugat Alexandr Stoianoglo.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:7,16 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău