Fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA propune un moratoriu asupra implementării legii prin care au fost acordate credite de urgență celor trei bănci implicate în „furtul miliardului”
-
03 Decembrie 2019 10:34
Fracțiunea parlamentară a blocului ACUM Platforma DA propune un proiect de lege care să prevadă un moratoriu asupra implementării legii prin care au fost acordate credite de urgență celor trei bănci implicate în „furtul miliardului”.
Moratoriul ar trebui să fie până la investigarea tuturor cauzelor și recuperarea mijloacelor fraudate, susțin reprezentanții fracțiunii. Ei cred că este nevoie de intervenția Parlamentului pentru a stopa emisiunea obligațiilor de stat destinate garanțiilor pentru creditele de urgență.
Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, Alexandr Slusari, cea mai bună soluție este introducerea unui moratoriu, ceea ce ar însemna anularea acestei legi.
„Proiectul bugetului propus de guvernul susținut de Igor Dodon, presupune ca cetățenii să achite în continuare banii care au fost furați tot de la ei (…) Ancheta în furtul miliardului a fost folosită selectiv în scopuri politice. După schimbarea puterii, PG a pornit un dosar penal cumulativ pe frauda bancară. Au fost puse sub învinuire și au fost aplicate sechestru pe bunuri”, a spus Alexandr Slusari.
Întrebat de ce deputații Platformei DA nu au propus acest proiect de lege în timpul guvernării, Alexandru Slusari a spus că atunci era încă în derulare ancheta.
Și unii experți consideră că suspendarea așa-zisei legi a miliardului ar fi cea mai justă formulă de a scoate plățile de pe umerii cetățenilor. Veaceslav Negruță de la Transparency International Moldova consideră că astfel ar putea fi responsabilizate și persoanele care se fac vinovate și care au beneficiat de furtul miliardului.
„Probabil că este cea mai corectă metodă, cea mai justă și echitabilă formulă de a scoate de pe cetățeni povara furtului miliardului. Guvernul din 2016 a transpus cu ușurință gaura în datorie publică, internă. Pe de altă parte, suspendarea acestei legi, ar permite investigarea fraudei și recuperarea mijloacelor extrase. Am văzut că îndată ce gaura a fost convertită în datorie internă, am văzut o atitudine foarte lejeră din partea instituțiilor statului”, a spus Veaceslav Negruță.
Așa-zisa „lege a miliradului” pune, de fapt, pe seama contribuabililor miliardul de dolari care a fost furat din sistemul bancar al Rep. Moldova în anul 2014.