Alex Kremer: SOLUȚIA pentru a preveni un colaps social este majorarea vârstei de pensionare

  • 08 Iulie 2016 17:48
Alex Kremer: SOLUȚIA pentru a preveni un colaps social este majorarea vârstei de pensionare

Sistemul de pensionare din Republica Moldova este bomba economică care ar putea detona la un moment dat, declară directorul de țară al Băncii Mondiale, Alex Kremer, într-un interviu pentru revista „Profit”, sugerând că singura soluție pentru a preveni un colaps social este majorarea vârstei de pensionare.Potrivit lui Alex Kremer, dacă până recent cetățenii…

Sistemul de pensionare din Republica Moldova este bomba economică care ar putea detona la un moment dat, declară directorul de țară al Băncii Mondiale, Alex Kremer, într-un interviu pentru revista „Profit”, sugerând că singura soluție pentru a preveni un colaps social este majorarea vârstei de pensionare.

Potrivit lui Alex Kremer, dacă până recent cetățenii Republicii Moldova se puteau aștepta la o pensie în valoare de cel puțin jumătate din salariu, în prezent aceasta este de 27 la sută. „În cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri, atunci către anul 2030 această cifră se va reduce la 14%, ceea ce înseamnă că cetățenii de rând ai Republicii Moldova  vor primi o pensie de șapte ori mai mică decât salariul pe care îl primesc la moment. În acest caz, va fi pur și simplu imposibil de menținut standardele de viață", subliniat reprezentantul BM.

În opinia sa, soluția "este simplă, dar dureroasă" și constă în majorarea vârstei de pensionare, mai întâi în cazul femeilor, iar apoi și al bărbaților. „Banca Mondială” conștientizează faptul că majorarea vârstei de pensionare este o decizie dificilă care se ia la nivel politic, dar care este comparabilă cu o vizită la dentist – cu cât mai mult amânați vizita, cu atât durerea de dinți este mai mare”, mai spus Alex Kremer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău