Alertă Microsoft: Hackerii ruși aflați la originea atacului împotriva SolarWinds au lansat o nouă ofensivă

  • 25 Octombrie 2021 18:40
Alertă Microsoft: Hackerii ruși aflați la originea atacului împotriva SolarWinds au lansat o nouă ofensivă

Gigantul informatic Microsoft a anunțat că grupul de hackeri ruși Nobelium, suspectat că ar fi la originea unui atac informatic masiv în SUA anul trecut, a lansat o nouă ofensivă împotriva unor organizații americane și europene, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"Nobelium încearcă să reproducă strategia utilizată în cadrul atacurilor din trecut împotriva unor organizații care fac parte integrantă din lanțul mondial de aprovizionare al sectorului informatic" , a semnalat duminică pe blogul său Tom Burt, vicepreședintele Microsoft responsabil de securitatea clienților.

Burt a precizat că aceste noi atacuri sunt detectate începând din luna mai.

De atunci, Microsoft a avertizat peste 140 de "reseller" (companii care oferă servicii de personalizare pentru utilizarea computerelor de la distanță) și furnizori de servere tehnologice vizați.

Paisprezece dintre aceștia și-au văzut, se pare, sistemele informatice compromise.

Nobelium a devenit cunoscut publicului larg în 2020 după atacul cibernetic masiv împotriva editorului de software SolarWinds.

Gruparea de hackeri a pus la cale o operațiune vastă care a afectat până la 18.000 de clienți ai SolarWinds și peste o sută de societăți americane.

Microsoft și autoritățile americane au acuzat guvernul rus de susținerea acestei grupări de hackeri, ceea ce Moscova a dezmințit oficial.

Președintele american Joe Biden a impus sancțiuni financiare împotriva Rusiei și a expulzat diplomați ruși în urma atacului asupra SolarWinds.

"Această activitate recentă este un nou indiciu că Rusia încearcă să obțină acces pe termen lung și sistematic la diverse puncte de intrare în lanțul logistic de tehnologie a informației și să stabilească un mecanism de supraveghere - în prezent sau în viitor - a țintelor ce prezintă interes pentru guvernul rus", afirmă Burt.

Responsabilul Microsoft precizează că această operațiune se înscrie în cadrul unei recrudescențe a atacurilor informatice efectuate de Nobelium.

De la 1 iulie până în 19 octombrie, Microsoft a informat 609 dintre clienții săi cu privire la aproximativ 23.000 de atacuri cibernetice, dintre care un număr infim a avut succes. Între iunie 2018 și iunie 2019, grupul a înregistrat în total "doar" 20.500 de tentative de atacuri cibernetice din partea unor unor actori statali.

La fel ca în cadrul precedentelor atacuri, hackerii de la Nobelium au recurs la phishing, o metodă constând în a trimite e-mailuri ce par autentice, dar care conțin programe malware care permit accesul la datele victimelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău