Alertă maximă în Orientul Mijlociu. Israel a atacat pentru prima dată un oraș cu majoritate creștină din nordul Libanului

  • 14 Octombrie 19:40
Alertă maximă în Orientul Mijlociu. Israel a atacat pentru prima dată un oraș cu majoritate creștină din nordul Libanului

Israelul și-a extins luni țintele din Liban în războiul său cu Hezbollah, efectuând pentru prima dată un raid în orașul majoritar creștin Aitou, din nordul țării, care s-a soldat cu cel puțin 18 morți și patru răniți, a declarat Crucea Roșie libaneză, relatează Reuters.

Până în prezent, principalele operațiuni militare ale Israelului în Liban s-au concentrat în sud, în estul Văii Bekaa și în suburbiile Beirutului, conform News.ro, citată de Digi24.

Atacul din regiunea de nord a vizat o casă care fusese închiriată familiilor strămutate, a declarat pentru Reuters primarul din Aitou, Joseph Trad.

Israelul a ordonat luni locuitorilor din 25 de sate să plece către zonele de la nord de râul Awali, care curge prin sudul Libanului, în timp ce își intensifică atacurile în regiune. Un atac israelian l-a ucis pe Muhammad Kamel Naim, comandantul unității de rachete antitanc a forței de elită Radwan a Hezbollah, în zona Nabatieh din sudul Libanului, a anunțat armata israeliană. Hezbollah nu a comentat imediat.

Operațiunile au loc pe fondul tensiunilor ridicate dintre Israel și forța ONU de menținere a păcii din sudul Libanului (UNIFIL), ministrul israelian al energiei, Eli Cohen, reiterând luni un apel al premierului Benjamin Netanyahu ca trupele ONU să plece.

Israelul continuă să-și împingă forțele în zonă în încercarea de a elimina Hezbollah, mișcarea susținută de Iran, și infrastructura militară a acesteia, în timp ce în paralel luptă și împotriva Hamas în Gaza.

Alertă maximă în Orientul Mijlociu

ONU a declarat că tancurile israeliene au pătruns duminică în baza sa, acestea fiind cele mai recente acuzații de încălcări israeliene la adresa forțelor de menținere a păcii, care au fost condamnate de Hezbollah și de aliații Israelului. Israelul a contestat declarația ONU, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut retragerea forțelor de menținere a păcii, afirmând că acestea oferă „scuturi umane” pentru Hezbollah în timpul unei intensificări a ostilităților.

Între timp, Orientul Mijlociu rămâne în alertă maximă fiind de așteptat ca Israelul să se răzbune pe Iran pentru barajul de rachete cu rază lungă de acțiune lansat la 1 octombrie ca răspuns la atacurile Israelului asupra Libanului.

Pentagonul a declarat că va trimite trupe americane în Israel împreună cu un sistem antirachetă american avansat.

Pe de altă parte, armata israeliană a dus duminică jurnaliști străini în sudul Libanului și le-a arătat un tunel al Hezbollah care se afla la mai puțin de 200 de metri de o poziție UNIFIL, precum și depozitele de arme găsite de trupe. Generalul de brigadă Yiftach Norkin a declarat că tunelurile au fost construite în urmă cu câțiva ani.

„De fapt, ne aflăm într-o bază militară a Hezbollah foarte aproape de ONU”, a declarat Norkin, arătând spre trapa tunelului într-o zonă acoperită de vegetație și supravegheată de un post de observare al ONU.

De când și-a anunțat operațiunea terestră din apropierea frontierei, armata israeliană afirmă că a distrus zeci de puțuri de tunel, lansatoare de rachete și posturi de comandă ale Hezbollah. „Am găsit în urmă cu câteva zile o cantitate uriașă de arme provenind inițial din Iran și Rusia. Nou-nouțe”, a declarat colonelul Olivier Rafowicz. „Erau pregătiți să ne atace și (să lanseze) o mare invazie în nordul Israelului”, a spus Rafowicz, arătându-le jurnaliștilor lăzi cu arme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
12
Wed
12
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău