Alertă de călătorie în Etiopia: SUA le recomandă cetățenilor săi vigilență maximă, Parisul le cere francezilor să plece 'neîntârziat'

  • 23 Noiembrie 2021 17:35
Alertă de călătorie în Etiopia: SUA le recomandă cetățenilor săi vigilență maximă, Parisul le cere francezilor să plece 'neîntârziat'

Ambasada SUA din Addis Abeba, capitala Etiopiei, a avertizat marți cu privire la posibilitatea producerii unor 'atacuri teroriste' în această țară, în timp ce Franța le-a cerut rezidenților săi să părăsească 'neîntârziat' Etiopia, unde luptele se apropie de capitală, după peste un an de conflict armat între forțele guvernamentale și rebelii din nordul țării, relatează EFE și AFP.

'Toți cetățenii francezi sunt chemați oficial să părăsească neîntârziat această țară', recomandă Ambasada Franței din Addis Abeba, într-un e-mail trimis membrilor comunității franceze.

'Teroriștii pot să atace clădiri diplomatice, locuri turistice, noduri de transport, piețe și centre comerciale, întreprinderi occidentale, restaurante, facilități ale guvernului local și alte spații publice', a avertizat marți Departamentul de Stat al SUA, într-un comunicat difuzat de ambasada americană din Etiopia.

De asemenea, Departamentul de Stat le-a recomandat cetățenilor americani care se află 'încă' în Etiopia să se înscrie într-un registru pentru a fi localizați mai rapid în caz de urgență, și i-a îndemnat la vigilență maximă.

Totodată, ambasada SUA din Addis Abeba le-a cerut cetățenilor americani să evite zonele aglomerate și frecventate de străini, fără a oferi mai multe detalii despre amenințarea teroristă.

Aceste avertismente intervin în timp ce tensiunile se amplifică în Etiopia, unde guvernul central este în război de peste un an cu Frontul Popular pentru Eliberarea Poporului din Tigray (TPLF).

În weekend, forțele TPLF au cucerit orașul Shewa Robit, în regiunea vecină Amhara, la aproximativ 220 de kilometri de capitala Etiopiei, unde se află sediul Uniunii Africane (UA), între alte organizații internaționale.

Până în prezent, potrivit ONU, mii de oameni și-au pierdut viața, iar aproximativ două milioane au fost nevoite să se strămute în interiorul Tigray, unde rebelii au extins conflictul în ultimele luni în regiunile vecine Amhara și Afar.

TPLF, care a dominat guvernul etiopian înainte de venirea premierului Abiy Ahmed Ali la putere în 2018, a format o alianță cu alte grupuri insurgente, precum Armata de Eliberare Oromo (OLA), activă în regiunea Oromia din jurul capitalei Addis Abeba.

Temerile că rebelii ar putea prelua controlul asupra capitalei celei de-a doua țări ca populație din Africa (peste 110 milioane de locuitori) au impulsionat eforturile diplomatice ale comunității internaționale pentru a obține o încetare a ostilităților și o soluție negociată.

Emisarul special al UA pentru Cornul Africii, fostul președinte nigerian Olusegun Obasanjo, s-a întâlnit recent cu liderii ambelor părți beligerante, dar aceste discuții nu au dat niciun rezultat.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat săptămâna trecută, la Nairobi, că războiul din Tigray amenință securitatea țărilor din Cornul Africii, și a îndemnat părțile aflate în conflict să revină la 'procesul politic' pentru rezolvarea diferendului.

Blinken a subliniat că 'nu există o soluție militară la acest conflict' și a spus că 'toate părțile trebuie să admită acest lucru'.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău