Aleksei Navalnîi, vizat de mai multe proceduri judiciare, riscă munca forțată (AFP)

  • 20 Februarie 2021 10:48
Aleksei Navalnîi, vizat de mai multe proceduri judiciare, riscă munca forțată (AFP)

Principalul oponent politic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, vizat de mai multe proceduri judiciare, va apărea în instanță de două ori sâmbătă, în procese ce riscă să-l trimită într-un lagăr de muncă forțată timp de aproape trei ani, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Aceste două audieri vor avea loc în timp ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut săptămâna aceasta eliberarea activistului anticorupție în vârstă de 44 de ani, argumentând că există un risc pentru viața acestui opozant care a supraviețuit in extremis unei otrăviri anul trecut.

Această decizie a fost imediat respinsă de Moscova, care deja ignorase apelurile în acest sens din partea Uniunii Europene, în pofida amenințării cu noi sancțiuni.

Revenit în Rusia în ianuarie, venind din Germania unde a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa pentru care acuză Kremlinul, Aleksei Navalnîi a fost arestat la sosirea sa pe aeroport și a fost condamnat pe 2 februarie la doi ani și opt luni de închisoare. Instanța a transformat o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare pentru fraudă datând din 2014 într-o sentință fermă pentru încălcarea controlului său judiciar. Apelul la această hotărâre urmează să fie examinate sâmbătă dimineață.

Uliana Solopova, purtător de cuvânt al tribunalului din Moscova, a declarat că serviciile penitenciare vor fi libere să-l transfere pe opozant într-unul din numeroasele lagăre de muncă ale Rusiei, dacă decizia din 2 februarie va fi confirmată.

"Ca regulă generală, dacă recursul confirmă decizia instanței de fond, se consideră că această decizie a intrat în vigoare și este executorie", a declarat ea pentru AFP.

Separat, sâmbătă după-amiaza, Aleksei Navalnîi va apărea în fața altui judecător într-un proces pentru "defăimare" a unui veteran din cel de-al doilea război mondial. Procuratura a solicitat o amendă de 950.000 de ruble în acest caz (în jur de 10.600 de euro) și a cerut, de asemenea, ca pedeapsa cu suspendare să fie transformată în închisoare cu executare.

Moștenire a Uniunii Sovietice, majoritatea pedepselor cu închisoarea în Rusia sunt executate în lagăre penitenciare, dintre care unele se află în zone complet izolate. Munca deținuților, de obicei în ateliere de croitorie sau de fabricare a mobilei, este obligatorie. Condițiile de detenție sunt denunțate în mod regulat de apărătorii drepturilor omului.

Aleksei Navalnîi, a cărui încarcerare în ianuarie a condus la trei zile de demonstrații reprimate de poliție, denunță procedurile legale ca fiind fabricate, sfidând instanța la ședințele anterioare. Potrivit acestuia, Kremlinul vrea să-l arunce în închisoare pentru a-l face să tacă, după ce nu a reușit să-l omoare otrăvindu-l vara trecută. Moscova respinge aceste acuzații.

Navalnîi este în colimatorul justiției și pentru alte fapte. O plângere pentru defăimare a fost depusă împotriva sa de către acidul om de afaceri Evgheni Prigojin, reputat apropiat al președintelui Vladimir Putin. Navalnîi este, de asemenea, cercetat pentru înșelăciune, un caz în curs de anchetă în care pedeapsa maximă este de 10 ani de închisoare.

Uniunea Europeană și Statele Unite au multiplicat apelurile pentru eliberarea lui Navalnîi, în timp ce colaboratorii opozantului au cerut Occidentului să sancționeze înalți oficiali ruși și apropiați ai lui Vladimir Putin.

Moscova vede aceste apeluri ca fiind o "ingerință" în afacerile sale interne și i-a amenințat pe europeni cu represalii.

Aleksei Navalnîi și susținătorii săi intenționează să organizeze noi proteste împotriva puterii în primăvară și vară, înainte de alegerile legislative din septembrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău