Aleksei Navalnîi, obligat de o instanță să îi achite despăgubiri pentru calomnie lui Evgheni Prigojin, cunoscut drept "bucătarul" lui Vladimir Putin

  • 05 Martie 2021 17:31
Aleksei Navalnîi, obligat de o instanță să îi achite despăgubiri pentru calomnie lui Evgheni Prigojin, cunoscut drept

Un tribunal din Moscova a acceptat parțial vineri cererea omului de afaceri rus Evgheni Prigojin, cunoscut drept "bucătarul" lui Vladimir Putin, pentru organizarea banchetelor oficiale, și l-a obligat pe opozantul rus Aleksei Navalnîi să-i plătească despăgubiri pentru calomnie, relatează EFE și Interfax, potrivit Agerpres.

"Navalnîi va trebui să plătească o despăgubire de 500.000 de ruble (6.700 de dolari) pentru daune morale", a declarat avocatul lui Prigojhin, Igor Eliseev, citat de agenția TASS.

"Tribunalul a acceptat parțial plângerea lui Prigojin împotriva lui Navalnîi, obligându-l pe acesta din urmă să elimine informațiile considerate defăimătoare și să publice o dezmințire în termen de zece zile", a adăugat avocatul.

Prigojin amenințase încă din august anul trecut că-l va ruina pe opozantul rus, după ce un tribunal stabilise ca Navalnîi și Fondul său de luptă împotriva corupției (FBK) să-i achite lui Prigojin despăgubiri de aproape 1,2 milioane de dolari.

Omul de afaceri anunțase că firma sa, Concord, a încheiat un acord pentru cesiunea acestei despăgubiri cu o companie de catering din Moscova (controlată de fapt de el), care câștigase un proces de "calomnie" împotriva Navalnîi.

Un tribunal din Moscova a considerat drept "calomnii" plângerile privind calitatea slabă a prânzurilor școlare provenite de la compania "Moskovski Șkolnik", legată de Prigojin, și a dispus plata a 88 de milioane de ruble (1,181 milioane de dolari).

În urma acestei decizii a tribunalului, Navalnîi a anunțat dizolvarea Fondului său împotriva corupției, cunoscut prin anchetele sale cu privire la fapte de corupție de la vârful puterii ruse, pentru că i-ar fi fost imposibil să adune suma necesară de bani pentru a achita despăgubirile la care fusese condamnat.

În momentul în care Prigojin amenința că-l va "ruina", Navalnîi se afla în comă la o clinică din Berlin după ce fusese otrăvit la Tomsk (Siberia), atribuindu-i președintelui rus Vladimir Putin responsabilitatea pentru otrăvirea sa.

Prigojin afirmase atunci că, dacă va supraviețui otrăvirii, Navalnîi va trebui să dea socoteală după "toată severitatea legii" pentru presupusele "calomnii", adăugând că, în caz de deces, "nu are de gând să-l persecute și dincolo de mormânt", potrivit BBC.

În august, Aleksei Navalnîi (44 de ani) s-a simțit brusc rău în avionul care îl aducea la Moscova de la Tomsk , pilotul efectuând o aterizare de urgență în orașul siberian Omsk, unde a fost internat în stare de inconștiență la un spital local, iar ulterior a fost transferat la Berlin.

În prezent, opozantul rus se află într-o închisoare din Kolciughino, regiunea Vladimir (la nord-est de Moscova), pentru perioada obligatorie de carantină pe fondul epidemiei de COVID-19, la expirarea căreia va fi transferat într-un lagăr de muncă pentru a executa o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea eliberării condiționate într-un dosar pe care el și opoziția rusă îl consideră ca fiind orchestrat de autorități

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău