Aleksei Navalnîi afirmă că Administrația penitenciarelor din Rusia i-a cerut unui tribunal să îl întemnițeze

  • 12 Ianuarie 2021 16:49
Aleksei Navalnîi afirmă că Administrația penitenciarelor din Rusia i-a cerut unui tribunal să îl întemnițeze

Aleksei Navalnîi, unul dintre principalii opozanți ai Kremlinului, a declarat marți că Administrația penitenciarelor din Rusia i-a cerut unui tribunal încarcerarea lui pentru presupusa încălcare a termenilor sentinței cu suspendare pe care o efectuează, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În luna decembrie, Administrația penitenciarelor din Rusia i-a ordonat lui Navalnîi să revină din Germania în cel mai scurt timp și să se prezinte la o secție de poliție în Moscova precizând că, în caz contrar, el va fi întemnițat dacă nu se întoarce în țară până la termenul limită indicat.

Navalnîi, cunoscut pentru anchetele sale anticorupție ce vizau elita politică rusă, s-a simțit rău pe 20 august în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din orașul siberian Tomsk spre Moscova și a fost internat de urgență la Omsk, un alt oraș din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin, după lungi dispute între susținătorii săi și medicii ruși.

La începutul lunii octombrie 2020, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat că în organismul disidentului rus Aleksei Navalnîi a fost găsită o substanță de tip Noviciok. Laboratoare de specialitate din Germania, Franța și Suedia stabiliseră deja că principalul opozant al Kremlinului a fost victima unei otrăviri cu agent neurotoxic de genul celor produși de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică.

Germania a solicitat oficial asistență tehnică din partea OIAC, conform prerogativelor statelor membre în cazul în care consideră că a avut loc un incident în care sunt implicate arme chimice. OIAC a confirmat că probele de sânge și urină prelevate de la Navalnîi conțineau un inhibitor de colinesterază, similar cu două substanțe chimice de tip Noviciok, interzise de organizație în 2019.

Agenți din grupul Noviciok, deosebit de periculos, au fost utilizați în 2018 pentru otrăvirea fostului agent secret rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, în orașul Salisbury din Anglia. Și atunci, Kremlinul a dezmințit orice implicare a Rusiei, însă cazul a provocat o criză diplomatică între Londra și Moscova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău