Aleksandr Lukașenko ripostează: ordonă guvernului să pună capăt protestelor și să întărească frontierele

  • 19 August 2020 18:27
Aleksandr Lukașenko ripostează: ordonă guvernului să pună capăt protestelor și să întărească frontierele

Președintele Aleksandr Lukașenko a ordonat miercuri guvernului să pună capăt tulburărilor în țară și să întărească frontierele, în a 11-a zi de proteste ale opoziției, care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale de la 9 august în urma cărora Lukașenko, aflat de 26 de ani la putere, și-a asigurat un nou mandat la conducerea țării, al șaselea, scrie Digi24.ro.

Decizia de reprimare, practic, a protestelor a fost luată într-o ședință a Consiliului de Securitate al țării, convocată la Minsk în ziua în care liderii europeni au vorbit despre situația din Belarus și au decis că nu recunosc rezultatul alegerilor și că vor impune sancțiuni responsabililor de la Minsk.

„Nu trebuie să mai avem tulburări la Minsk. Oamenii sunt obosiți și cer pace și liniște”, a declarat Lukașenko, după reuniunea Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit informațiilor transmise de agenția de stat Belta.

„Majoritatea zdrobitoare a populației este obișnuită să trăiască într-o țară calmă și trebuie să aducem din nou calmul în această țară”, a spus Lukașenko vorbind despre manifestațiile cotidiene ale opoziției.

Obsesia lui Lukașeko: revoltele sunt finanțate din străinătate

El a ordonat, de asemenea, întărirea controalelor la frontiere „pentru a împiedica militanți, arme, muniții sau bani provenind din alte țări să intre în Belarus pentru a finanța revoltele”.

Lukașenko a mai cerut armatei să acorde „o atenție specială mișcărilor de trupe ale NATO pe teritoriul Poloniei și al Lituaniei”, două țări care au graniță comună cu Belarus. El a adăugat că nu trebuie să existe ezitări în a îndrepta forțele armate și echipamentele în direcția mișcărilor NATO.

De asemenea, Lukașenko a cerut guvernului „să se asigure de buna funcționare a întreprinderilor” după ce opoziția a lansat un apel la grevă urmat în mai multe industrii vitale pentru economia belarusă.

Declarat oficial învingător cu peste 80% din voturi la finalul alegerilor prezidențiale contestate, Lukașenko, la putere din 1994, se confruntă cu o presiune în creștere atât în Belarus, cât și în străinătate. El a respins în mai multe rânduri ideea unei plecări de la putere.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău