Aleksandr Lukașenko pune la îndoială integrarea Belarusului cu Rusia și critică puterea de la Moscova

  • 17 Noiembrie 2019 17:04
Aleksandr Lukașenko pune la îndoială integrarea Belarusului cu Rusia și critică puterea de la Moscova

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a pus duminică la îndoială realizarea planului de integrare a țării sale cu Rusia, în timp ce Belarusul a inițiat o politică de deschidere față de Occident, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

''Nu facem aici un fel de alianță cu Rusia pentru a avansa cu tancurile către voi (către Occident). Asta nu se va întâmpla niciodată'', a spus Lukașenko în fața presei după ce a votat la alegerile parlamentare.

Rusia și Belarus vor iniția pe 19 noiembrie consultări pentru stabilirea unei foi de parcurs în vederea aprofundării uniunii statale între cele două țări, convenită în urmă 20 de ani în urmă.

Însă în declarația dată la secția de votare, Lukașenko a dat de înțeles că aceste planuri nu mai sunt sigure. ''Când intri în orice fel de uniune, mizezi pe faptul că fiecare lună, fiecare an nu vor fi mai rele ca înainte. Este însă ceea ce nouă ni se întâmplă (cu Rusia). În fiecare an ne pun noi condiții și economia noastră mereu pierde ceva, pierde și iar pierde. Mă iertați, dar pentru ce avem nevoie de această uniune ?'', a explicat el evoluția relațiilor cu Rusia, țară de care Belarusul este dependent pentru comerț și investiții.

Potrivit presei, Putin și Lukașenko ar urma să semneze în decembrie, cu ocazia aniversării a două decenii de la încheierea tratatului de uniune statală, o serie de documente care să aprofundeze integrarea dintre țările lor.

''Nu voi semna niciun document dacă acesta contravine Constituției și principiilor fundamentale ale societății noastre. Și principiile fundamentale sunt suveranitatea și independența (...) Dacă nu se soluționează principalele probleme cu privire la furnizarea de hidrocarburi, deschiderea piețelor și ridicarea barierelor (comerciale), atunci nu se poate semna nicio foaie de parcurs'', a avertizat Lukașenko.

Premierul belarus, Serghei Rumas, se va deplasa marți la Moscova pentru tratative pe aceste subiecte cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău