Aleksandr Lukașenko în vizită la Vladimir Putin, pentru a doua oară după izbucnirea crizei în Belarus

  • 22 Februarie 2021 11:25
Aleksandr Lukașenko în vizită la Vladimir Putin, pentru a doua oară după izbucnirea crizei în Belarus

Președintele rus Vladimir Putin are programată pentru luni o întâlnire cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, care a sosit în Rusia cu scopul de a se asigura de sprijinul politic și economic al Moscovei, pentru a doua oară de la declanșarea protestelor opoziției din țara sa în luna august care i-au zdruncinat continuitatea la putere, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Întâlnirea dintre Putin și Lukașenko va avea loc la reședința președintelui rus din Soci, stațiune pe coasta rusă a Mării Negre, după cum a comunicat Kremlinul.

Potrivit președinției ruse, cei doi lideri intenționează să abordeze aspecte-cheie ale cooperării bilaterale, cu accent pe proiecte comune importante în domeniile energetic, comercial, economic și alte sectoare.

Presa rusă scrie că Lukașenko a sosit în Rusia pentru a cere un nou împrumut Moscovei, informație dezmințită însă chiar de liderul belarus.

'Se spune că Lukașenko va cere până la 3 miliarde de dolari (împrumut), dar nu, nu voi cere nimic', a declarat președintele belarus într-un interviu acordat înaintea vizitei în Rusia.

În opinia expertului belarus, Vsevolod Șimov, niciun fel de acorduri majore nu se așteaptă în urma întâlnirii dintre Putin și Lukașenko.

'Cel mai probabil, tema principală a consultărilor vizează acordarea unui nou credit pentru Belarus, întrucât pentru Minsk este foarte important acum să nu permită nicio destabilizare a situației socio-economice, care ar putea provoca un nou val de tulburări politice', a spus analistul pentru agenția de presă RIA Novosti.

După ce a criticat Rusia pe tot parcursul campaniei electorale de anul trecut pentru încercarea de a destabiliza Belarusul, după alegerile din 9 august, Lukașenko a acuzat Statele Unite și alte țări de sponsorizarea protestelor postelectorale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău