Aleksandr Lukașenko anunță scoaterea în afara legii a tuturor organizațiilor neguvernamentale de opoziție din Belarus

  • 16 Decembrie 2021 14:42
Aleksandr Lukașenko anunță scoaterea în afara legii a tuturor organizațiilor neguvernamentale de opoziție din Belarus

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a anunțat joi scoaterea în afara legii a tuturor organizațiilor neguvernamentale de opoziție, pe care le-a acuzat că primesc finanțare străină și pregătesc o lovitură de stat, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Nu există iertare pentru trădători. Cei care încearcă să dea peste cap țara (...) nu vor fi iertați. Îi vom urmări cu zecile și cu sutele. Vom scoate în afara legii toate organizațiile finanțate din exterior și care pregăteau o revoltă și o lovitură de stat", a declarat liderul de la Minsk, citat de agenția BELTA.

Potrivit avertismentelor lui Lukașenko, aceste organizații "nu vor mai fi niciodată reînființate", chiar dacă vor cere recuperarea statutului legal.

Cu această decizie, președintele belarus, considerat ultimul dictator al Europei, trage linie în ceea ce privește hărțuirea tuturor ONG-urilor de opoziție care l-au înfruntat după alegerile prezidențiale din august 2020, la care a fost declarat câștigător, rezultat calificat drept fraudulos de către opoziție și Occident.

Nelimitându-se doar la ONG-uri, Lukașenko și-a îndreptat atenția și către funcționarii belaruși și a afirmat că Belarus are nevoie "mai mult ca oricând" să fie o țară-monolit cu lideri care își fac bine treaba. "Avem mulți conducători care își asumă poziții antiguvernamentale", a avertizat el.

Lukașenko a apreciat că "toți trebuie să aibă propriul lor punct de vedere și dumneavoastră îl aveți''. ''Nu discut acest lucru. Însă, dragii mei, noi toți, cei aflați la această masă, și liderii la care m-am referit suntem limitați de anumite constrângeri, constrângerile funcției", a spus el.

Președintele belarus le-a cerut funcționarilor care vor ''să fie absolut independenți, să ceară sancțiuni, să lupte împotriva autorităților și alte lucruri de genul ăsta" să plece în Lituania și în Polonia, unde "mai există încă locuri de muncă" pentru ei. "Vă rog, ocupați acele posturi și de acolo să cereți sancțiuni. Știți că nu vom ajunge la voi până acolo", a declarat el ironic.

În acest sens, Lukașenko le-a cerut funcționarilor "să înțeleagă unde se află", mai ales dacă sunt șefi, au grade militare sau lucrează în instituțiile de stat.

"În caz contrar, am spus-o de nenumărate ori, vom considera acest lucru o trădare", a avertizat liderul de la Minsk. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău