alegeriSUA | Biden va încredința postul de reprezentant pentru Comerț unei avocate fără concesii față de China

  • 10 Decembrie 2020 08:23
alegeriSUA | Biden va încredința postul de reprezentant pentru Comerț unei avocate fără concesii față de China

Joe Biden o va desemna în influentul post de reprezentant pentru Comerț (USTR) pe Katherine Tai, o avocată specializată în probleme de liber schimb și China, au raportat miercuri mai multe media americane, notează AFP, preluat de Agerpres.

De origine asiatică, Katherine Tai vorbește curent dialectul mandarin și a lucrat între 2007 și 2014 la biroul reprezentantului american pentru Comerț, unde a apărat Statale Unite în fața OMC pentru dezacordurile în raporturile cu China.

Potrivit susținătorilor săi, Katherine Tai "are o expertiză care poate ajuta Statele Unite să înfrunte Beijingul în probleme cum sunt munca forțată și drepturile de proprietate intelectuală, păstrând în același timp o relație comercială eficientă între primele două puteri economice ale lumii", a detaliat site-ul Politico.

Ea "a jucat un rol-cheie în elaborarea noului acord de liber schimb american", a dezvăluit cotidianul New York Times.

Katherine Tai va avea misiunea de a restaura relațiile comerciale chino-americane, deteriorate de doi ani de război comercial dus de Donald Trump.

Pe fond, succesorul acestuia, Joe Biden, nu ar urma să schimbe politica, el are intenția de a rămâne ferm în privința comerțului, dar făcând front comun cu aliații săi istorici ca Uniunea Europeană.

Dacă numirea lui Katherine Tai, diplomată a prestigioaselor universități Yale și Harvard, este oficializată de viitorul președinte, ea va trebui confirmată de Senat.

Katherine Tai îl va înlocui pe Robert Lighthizer.

Joe Biden, care se va instala la Casa Albă la 20 ianuarie, a început la 1 decembrie să își prezinte echipa economică, începând cu fosta președintă a băncii centrale (Fed) Janet Yellen în postul de secretar al Trezoreriei - echivalentul ministrului de finanțe.

Până în prezent, el nu a ales personalitățile care se vor ocupa de problemele comerțului: pe lângă USTR, identitatea viitorului ministru al comerțului (Department of Commerce) nu este deocamdată cunoscută. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău