Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de către Misiunea ENEMO

  • 18 Octombrie 2016 12:34
Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de către Misiunea ENEMO

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a desfășurat o Misiune de Observare (MOA) pentru a monitoriza scrutinul prezidențial care va avea loc în Republica Moldova la 30 octombrie.

 ENEMO are o experiență îndelungată în observarea alegerilor din țările cu democrații în tranziție din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală. Aceasta este a 23-a misiune de observare a alegerilor. Scopul misiunii este de a contribui la îmbunătățirea integrității și transparenței procesului electoral pentru funcția de președinte a Republicii Moldova. Misiunea va evalua procesul electoral din perspectiva respectării standardelor internaționale pentru alegeri democratice, cadrul legislativ național, și angajamentele OSCE.

Misiunea va observa, evalua, raporta, și va oferi recomandări cu privire la unele aspecte cruciale ale procesului, cum ar fi, comportamentul organelor electorale; cadrul juridic, cu accent pe egalitatea de gen și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități; tratarea plângerilor și căile de atac de către cele două organe ale administrației electorale și instanțele de judecată; precum și mediul politic general în care vor avea loc alegerile”, a declarat șeful Misiunii, Peter Novotny.

Echipă de bază a Misiunii este compusă din șase experți cu sediul la Chișinău. Zece echipe de observatori pe termen scurt vor fi trimiși în diferite zone ale țării în ziua alegerilor pentru a observa deschiderea secțiilor de votare, procesul de votare, numărarea și totalizarea rezultatelor. Misiunea va urmări, de asemenea, turul doi de scrutin, dacă va fi cazul, programat pentru 13 noiembrie și se va încheia la începutul lunii decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău