Alegerile prezidențiale din acest an reprezintă o provocare majoră din punct de vedere al securității / Opinii
-
15 Ianuarie 13:26
Alegerile prezidențiale din acest an reprezintă o provocare majoră din punct de vedere al securității, sugerează expertul în apărare Andrei Curăraru. Potrivit lui, autoritățile trebuie să fie pregătite pentru eventuale scheme și incidente care ar putea influența rezultatul și mersul scrutinului. La rândul său, analistul Anatol Țăranu spune că fortificarea securității naționale va depinde strict de pașii pe care îi va face Rep. Moldova în parcursul european, dacă își dorește să obțină suportul partenerilor pentru consolidarea acestui sector, transmite Radio Chișinău.
Expertul în securitate, Andrei Curăraru, observă tendințe îngrijorătoare legate de exponenții regiunii secesioniste din stânga Nistrului, care au avut o reacție virulentă la prevederile noului Cod Vamal, intrat în vigoare pe 1 ianuarie, și care echivalează taxele vamale pentru antreprenorii locali cu cele achitate de cei din dreapta Nistrului. Potrivit comentatorului, activizarea regiunii transnistrene poate vorbi despre doua elemente – interesul economic, care este unul importam pentru ”clanul Sheriff”, și inițierea unor scheme în contextul pregătirii referendumului și alegerilor prezidențiale din acest an.
„Acest narativ al alegerilor prezidențiale va domina, din punct de vedere al securității naționale, cred eu, în perioada următoare. Autoritățile trebuie să se pregătească pentru anumite scheme, incidente care vor încerca să reducă numărul de persoane prezente la vot, fie de tip cibernetic – atacuri asupra site-ului CEC pentru întârzierea prezentării rezultatelor și diminuarea legitimității lor… Fie ceea ce am văzut anterior – alerte cu bombă pentru a diminua posibilitatea fizică de funcționare a birourilor de votare, fie vorbim de scheme ce se referă la cumpărarea ilegală a voturilor în defavoarea unor candidați sau în defavoarea integrării europene”, menționează Curăraru.
Fortificarea securității naționale va depinde strict de pașii pe care îi va face Rep. Moldova în parcursul european, dar și de rezultatul alegerilor prezidențiale, dacă își dorește să obțină suportul partenerilor pentru consolidarea acestui sector, spune, la rândul său, analistul Anatol Țăranu. Comentatorul consideră că e nevoie de schimbat percepția publică cu privire la Alianța Nord Atlantică (NATO). La capitolul dotare tehnică, schimbări radicale nu vor exista.
„Posibilitățile financiare ale Rep. Moldova sunt foarte limitate. Din acest punct de vedere, este foarte greu să ne așteptăm că va exista o schimbare radicală în ceea ce privește finanțarea sectorului de apărare. Acest lucru ar însemna procurarea unor noi tipuri de armamente, mult mai eficiente decât cele care astăzi sunt în dotarea Armatei Naționale. Nu ne putem aștepta la o schimbare radicală, chiar dacă în ultimii ani pe acest domeniu se resimt schimbări în bine, crește gradul de finanțare și asta este un indiciu că guvernarea este preocupată de consolidarea acestui sector”, punctează Țăranu.
Pentru anul 2024 autoritățile au alocat circa două miliarde de lei pentru sectorul de apărare, cu aproape 230 de milioane de lei mai mult față de anul 2023. Luna trecută, Guvernul a anunțat că a recepționat un sistem de apărare aeriană din Franța. Amintim că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, spațiul aerian al Rep. Moldova a fost survolat de mai multe ori de rachete de croazieră rusești.