Alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai ar putea avea drept rezultat ascensiunea populiștilor

  • 11 Februarie 2019 19:10
Alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai ar putea avea drept rezultat ascensiunea populiștilor

Alegerile europene din luna mai ar putea avea drept rezultat o ascensiune a formațiunilor de extremă dreapta și a celor eurosceptice, relevă un studiu publicat luni de grupul de reflecție londonez Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), transmite agenția dpa, citată de Agerpres.

ECFR avertizează că procentul pe care l-ar putea obține partidele eurosceptice și de extremă dreapta ar putea ajunge de la 23%, în prezent, la 28% sau chiar peste 30% după alegerile europarlamentare din 23-26 mai.

''Dacă aceste formațiuni depășesc pragul de o treime din locurile totale din Parlamentul European, atunci acest lucru ar semnifica o schimbare calitativă în Uniunea Europeană'', au explicat Susi Dennison și Pawel Zerka, experți ECFR, cu privire la studiul publicat luni.

În opinia celor doi experți, prin deținerea controlului asupra a 33% din mandatele europarlamentare, partidele populiste ar putea fi capabile să influențeze configurația viitoarei Comisii Europene și să dejoace procedurile aplicate în cazul încălcării statului de drept în state membre ale UE, precum cea lansată contra Ungariei în 2018.

Mai mult, un bloc populist unificat ar putea încetini sau chiar bloca legi esențiale, cum este cazul acordurilor internaționale care necesită aprobare parlamentară.

Parlamentul European are, de asemenea, cuvântul final asupra bugetului anual al UE și cadrului financiar multianual care va începe în 2021.

''Capacitatea populiștilor de a paraliza luarea deciziilor la centrul UE ar dezamorsa argumentul pro-europenilor conform căruia proiectul este imperfect, dar capabil de reformă'', au subliniat cei doi experți.

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfășura între 23 și 26 mai 2019. Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani.

Alegerile europarlamentare din luna mai vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, față de 751 în prezent. Diferența este dată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deținute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în PE.

Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău